Egyre nagyobb fenyegetést jelent az emberiség az állatvilágra

elefánt
Vágólapra másolva!
A világnépesség növekedése és az élelem, az ivóvíz, valamint a lakható területek iránti növekvő igény miatt ötven éven belül "soha nem látott" mértékű kihalási kockázatnak lesznek kitéve a világ állatfajai - figyelmeztetnek a szakértők.
Vágólapra másolva!

A Nature Insight című folyóirat aktuális számában közölt tanulmány szerint a leginkább fenyegetett több mint 360 nagy testű emlősfaj Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában, vagyis a világ biológiailag legsokszínűbb régióiban él - írja a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Az emlősök negyedét fenyegeti a kihalás

Miután a modern emberek Afrikából kirajzottak, egymást követték a különböző fajokat érintő kihalási hullámok. Háromezer évvel ezelőttre a Föld elvesztette nagy méretű - több mint 44 kilogrammot nyomó - szárazföldi emlőseinek felét, madarainak 15 százalékát.

A Föld népessége jelenleg hétmilliárd fő és várhatóan négymilliárddal leszünk többen az évszázad végére. Mostanra az emlősfajok negyedét, míg a madárfajok 13 százalékát fenyegeti a kihalás. A fenyegetett fajok csaknem felét veszélyezteti a vadászat és az orvvadászat.

Az elefánt az egyik legveszélyeztetettebb Forrás: Origo

A bolygó szárazföldi felszíni területeinek nagyjából 14 százalékát teszik ki a kijelölt védett területek, ám a fajok sokszínűsége továbbra is világszerte csökken.

Globálisan nézve további 710 millió hektárnyi földterületet kellene megtisztítani - nagyrészt a fekete-afrikai régióban - a 2060-ra várható élelmiszerigény kielégítésére.

Nincs minden veszve

A szakemberek szerint ugyanakkor nincs minden veszve. Úgy vélik, az emberek táplálkozási szokásainak, valamint gazdálkodási módszereinek drasztikus megváltoztatásával 2060-ra "egészséges étrendet" lehetne kialakítani a bolygó tízmilliárd lakosa számára, miközben élhető környezetet lehetne biztosítani a megmaradt állatfajoknak.

Mindehhez egyebek között a természetvédelmi területek kibővítésére és hatékonyabb kezelésére, a vadászat és orvvadászat hátterében álló okok megszüntetésére, a termőföldek megóvására, a kártevőknek és aszályoknak jobban ellenálló haszonnövények termesztésére, valamint húsban szegény, de gyümölcsben, zöldségben és magvakban gazdagabb étrendre való áttérésre lenne szükség.