A napelem életet ment és pénzt takarít meg

napelem
Emily Prehoda (balra) egy napelemtábla előtt
Vágólapra másolva!
A Michigani Műszaki Egyetem kutatói kiszámították, hogy évente mintegy 52 000 életet lehet megmenteni az USA-ban azzal, hogy ha napelemekkel váltanák fel a szén alapú áramtermelést. A korai halálozás évi 2,5 millió dollár kárt okoz halálesetenként, de csak fejenként 1,1 millió dollárt kellene befektetni a megelőzésére.
Vágólapra másolva!

Amerikaiak tízezrei halnak meg idő előtt évente a szén elégetésével kapcsolatos környezetszennyezés okozta betegségek miatt. A szén napelemekkel való kiváltása akár 52 000 életet is megmenthetne 1,1 millió dollár befektetésével életenként, olvasható a Renewable & Sustainable Energy Reviews folyóiratban megjelent cikkben.

Gazdaságilag is jövedelmező lenne

„Más népegészségügyi intézkedésekkel ellentétben, többet is kapunk a megmentett életeken felül" – mondta Joshua Pearce, a Michigan Tech anyagtudományi és elektromérnöki tanára.

Az elektromosság értékének szenzibilitási analízisével – ami az elektromosság az ország régióin belül eltérő költségeit vizsgálja – kimutatható, hogy az életek megmentésének a napenergia használata révén pénztermelő potenciálja is van. Ez néha akár az évi több millió dollárt is elérheti életenként, állítja Pearce.

Joshua Pearce szerel egy napelemet Forrás: Michigan Tech

„Mindenki el akarja kerülni a pénzpazarlást" – fejtegette Pearce. „Csupán az elektromosság általunk vizsgált tiszta szenzibilitási értéke alapján kifizetődő az amerikai életek megmentése a szén napenergiával való kiváltása révén."

Hatalmas beruházás

Pearce munkatársa a tanulmányban Emily Prehoda, egy energiapolitikával foglalkozó doktori hallgató volt. Fő céljuk az volt, hogy jobb tájékoztatást adjanak az egészségpolitikához.

Lektorált folyóiratokból és a környezetvédelmi ügynökségtől gyűjtöttek adatokat, hogy kiszámíthassák az 1 kilowattóra/évre jutó amerikai halálozásokat mind a szén-, mind a napenergia használata esetén. Ezután a napelemek telepítésének az energiaügyi minisztérium által megadott költségeit használva kiszámították a beruházás potenciális visszatérülését.

Emily Prehoda (balra) egy napelemtábla előtt Forrás: Michigan Tech

Az elektromos energia termelésének szénről napenergiára átállítása nem olcsó mulatság.

A szén teljes kiváltásához 755 gigawatt energiát termelő naperőművek kellenének, ami hatalmas lépés lenne a jelenlegi 22,7 gigawattnyi napenergiával termelt elektromos energiához képest.

A beruházás összértéke 1,5 billiárd dollár lenne, de Pearce és Prehoda számításai szerint ez jövedelmező lenne.

Több millió emberi életet mentene meg

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente több millióan halnak meg az egészségtelen környezet miatt.

A levegőszennyezés elismerten a legnagyobb mértékben járul hozzá az olyan betegségekhez, mint a stroke, a daganatos megbetegedések, a krónikus légzőszervi betegségek és a szív- és érrendszeri betegségek.

„Évente mintegy hétmillió ember hal meg a légszennyezettségtől a világon, így a széntől való megszabadulás ezt a számot is jelentősen csökkenthetné" – mondta Pearce.

A cikk megjelenését támogatta az MVM Edison program.