Hatalmas kobaltlelőhelyet fedeztek fel Tokió közelében

Vágólapra másolva!
Nagy mennyiségű kobaltot és más ritkafémeket tartalmazó lelőhelyet fedeztek fel a japán főváros közelében, a tengerfenéken.
Vágólapra másolva!

Az NHK japán állami televízió beszámolója szerint a Tokiótól 350 kilométerre délre, a tengerszint alatt 1,5-5,5 ezer méter mélységben egy mára kialudt tenger alatti vulkán körzetében találtak rá a fémeket tartalmazó rétegre. A jelentés szerint a több állami és magánintézet által támogatott kutatás kiderítette, hogy egy

közel 950 négyzetkilométeres területen

egy mintegy 10 centiméter vastagságú lávaréteg magas koncentrációban tartalmaz kobaltot és több más ritkafémet - írja az MTI.

Japánban gyakorlatilag nincs ásványianyag-kitermelés, a számítástechnikában alkalmazott ritkafémeket nagy mennyiségben külföldről szerzik be a szigetországban.

A japán állami televízió beszámolója szerint hamarosan újabb expedíciókat indítanak a lelőhely pontos feltérképezésére, és tanulmányok készülnek a kiaknázás lehetőségéről.

A kobalt a nagy ellenállóképességű, mágneses ötvözetek fontos alkotóeleme. Vegyületeit tintákhoz, festékekhez és lakkokhoz is használják, továbbá katalizátorként és lítium-ion akkumulátor elektródájaként alkalmazzák, ötvözetként pedig egyebek között gázturbinás repülők hajtóműveinek részeként szolgál.