Tudja-e, hogy súlyos sérülést okozhat a mikrohullámú sütő?

2017.06.12. 15:59

Bizonyos feltételek mellett a folyadékok képesek túlhevülni a mikorhullámú sütőkben, ami balesetveszéllyel jár együtt.

Hogyan működik a mikrohullámú sütő?

Amikor bekapcsoljuk a gépet, mikrohullámok jönnek létre, nagyenergiájú változó mágneses mező keletkezik, pozitív és negatív pólussal. Ezek az elektromágneses hullámok, rezgések meghatározott hullámhosszal rendelkeznek, egy méter és egy centiméter között, frekvenciájuk 300MHz és 300GHz közötti.

A mikrohullámú sütők ma már szinte minden háztartás nélkülözhetetlen kellékeiForrás: Photononstop/Philippe Turpin

Másodpercenként 250 millió rezgést végeznek,

és kölcsönhatásba lépnek a felmelegítendő táplálékkal. Ezek a hullámok az étel dipólus molekuláit forgatják, rezegtetik, amelyek energiát vesznek fel a mágneses mezőből, a rezgés által hő keletkezik és a kaja, ital felmelegszik.

Ne melegítsünk ételt műanyag edényben a mikrohullámú sütőbenForrás: AFP

Mivel az ételek általában tartalmaznak vizet, főleg a víz dipólusmolekuláit mozgatják a hullámok: forgatják, vonzzák-taszítják, másodpercenként elképesztő gyorsasággal.

Kikapcsolás után az étel még néhány percig fő, mert a molekulák nem tudnak hirtelen megállni.

És miért lehet ebből tragédia?

A folyadékok képesek túlhevülni,

ami azt jelenti, hogy elérik ugyan a forráspontot, de mégsem keletkeznek buborékok.

Ahogy fentebb említettük, ez homogén folyadék esetén történhet meg, amennyiben sima felületű bögrében melegítjük.

A vizet dipólusmolekulák alkotjákForrás: Wikimedia Commons

Ilyenkor felgyülemlik a feszültség, és amikor kivesszük poharat, megmozdítjuk, vagy beletesszük a kanalat,

e mechanikai hatásra a feszültség feloldódik, és az arcunkba robban a felforrt folyadék.

Szembe fröccsenve rossz esetben ez akár vakságot is okozhat.

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Vannak gyártók, akik előírják, hogy tegyünk bele a csészébe vagy bögrébe műanyag kanalat, vagy cukrot, vagy egyebet, - attól függően, mit szeretnénk fogyasztani-, hogy buborékok keletkezhessenek, és ne tudjuk túlhevíteni a folyadékot.

Tűzhely, kondenzáció, és ónos eső: rokon folyamatok hordozói

Tűzhelyen ez azért nem fordulhat elő, mert ott másképp, egyenletesen melegszik fel a víz, és képes felforrni. A tűz felmelegíti az edényt, és az edény fala adja át a hőenergiát a víznek.

Mikrohullámú sütőben a mikrohullám melegíti fel az ételt, és az étel az edényt.

Hasonló dolog a folyadékok túlhűlése. Mínusz 30 Celsius- fokra is lehűlhet a víz, anélkül, hogy megfagyna.

A víz adott esetben túlhűlhet a fagyáspontja aláForrás: Andy Rouse/Andy Rouse

A fagyáshoz úgynevezett kondenzációs magvakra van szükség, amelyekre kifagyhat a víz. Ezek lehetnek porszemek, pollenek, amelyek a levegőben lebegnek.

Az ónos eső kialakulásának hátterében is a túlhűlés állForrás: MTI/Balogh Zoltán

A túlhűlt vízcseppek veszélyeztetik a repülőgépeket, mert ha a gép egy túlhűlt vízcseppekből álló felhőbe belerepül, a vízcseppek kifagynak a gép szárnyára, ennek következtében megváltoznak az aerodinamikai viszonyok, és a repülőgép lezuhanhat. Hogy ez ne történhessen meg, a szárnyakat elektromosan melegítik.

A repülőgépek szárnyain lévő belépőéleket fűtik az elfagyás ellenForrás: Elter Tamás

Így keletkezik az ónos eső is. A túlhűlt vízcseppek lehullanak, és, ahogy a talajjal, tárgyakkal ütköznek, kifagynak rájuk, ami, ha nem vigyázunk, akár súlyos balesetet is okozhat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK