Otthagyta a fogát a vándorló vidra

2017.06.14. 14:57

A kutatók már régóta gyanakodnak arra, hogy az emlősök nem csak hosszában, de széltében is vándoroltak az amerikai kontinensen. Ezt azonban eddig semmilyen bizonyíték nem támasztotta alá. A Mexikóban talált tengerividra-állkapocs az első lelet, amely arra utal, hogy igaz lehet a keresztben vándorlás elmélete.

Egy forró márciusi délután Mexikó középső részén az egyik paleontológus egy kiásott állkapocs megtekintésére hívta oda az ásatás anatómusát, Jack Tsenget.

Nem borz, hanem vidra

Tseng a Buffalói Egyetem patológiai és anatómiai tudományokkal foglalkozó tanszékének munkatársa éppen az ősi emlősök interkontinentális vándorlását tanulmányozó ásatáson vett részt.

A most talált vidraállkapocs az első bizonyíték a kelet-nyugati vándorlásraForrás: Jack Tseng, University at Buffalo

„Először azt gondoltam, hogy borzról van szó" – mondta Tseng –, „de egy helyszínen lévő kolléga éppen akkor fejezett be egy vidrákról szóló tanulmányt, és ő azt mondta, hogy inkább a tengeri vidrák állkapcsára hasonlít. De mit keresne egy tengeri vidra Közép-Mexikóban?"

Kelet-nyugati vándorlás

Kiderült, hogy a vidrák nagyjából 6 millió évvel ez előttől részt vettek egy Floridából Kaliforniába irányuló vándorlási eseményben.

A felfedezés alapján Tseng és munkatársai cikket írtak a Biology Letters folyóiratba. Egy új kelet-nyugati folyosó létét vetették fel a vidrák és valószínűleg más emlősök számára a transz-mexikói vulkáni öv mentén, amely Mexikóváros szélességi körén halad át az országon.

További kutatások igazolhatják az elképzelést

„Ez egy eddig senki által nem javasolt, teljesen új gondolat" – mondta Tseng. „Úgy véljük, nagyon valószínű, hogy más állatok is használták az utat."

Az ásatások helyszíne MexikóbanForrás: Jack Tseng, University at Buffalo

A vándorlás oka részben a territórium kiterjesztése, részben a miocén-pliocén határán fellépő változások (például a közelgő jégkorszak) lehettek.

Tseng elmondta, számít arra, hogy több szakember nem ért majd egyet a Mexikón más emlősök által is használt kelet-nyugati folyosó új interpretációjával. Az újabb kutatások azonban bebizonyíthatják az igazukat.