Kékeszölddé vált a Boszporusz vize

kékeszöld víz
Vágólapra másolva!
Nem vízszennyezés, hanem a Fekete-tengerben elszaporodott fitoplankton változtatta meg kékeszöldre az elmúlt napokban a Boszporusz-szoros vízének színét - közölték török kutatók.
Vágólapra másolva!

Az Európát Ázsiától elválasztó Boszporusz vízének hirtelen színváltozását meglepődve fogadták Isztanbul lakói, akik a közösségi médiában aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy vízszennyező anyag kerülhetett a szorosba, míg mások az Égei-tenger térségében hétfőn történt nagy erejű földrengéssel hozták összefüggésbe a szoros csodálatos kék színének elvesztését - írja az MTI.

Török óceánkutatók azonban szerdán közölték, nincs semmilyen rejtély az erős szaggal párosuló színváltozás mögött.

Az Emiliania huxleyi tengeri alga elszaporodása okozza a színváltozást

- közölte Ahmet Cemal Saydam, a Hacetteppe Egyetem professzora a Dogan török hírügynökséggel.

"A Fekete-tengeren robbanásszerűen elterjedt ez a tengeri alga, ami valóságos áldás az élővilágnak, mivel fontos szerepet játszik a légkör szén-dioxod-tartalmának szabályozásában" - tette hozzá.
"Szó sincs vízszennyezésről" - hangoztatta, hozzátéve, hogy a jelenség áldást jelent a szardella számára, amely népszerű vacsora a török éttermekben.

Forrás: Norman Kuring, NASA’s Ocean Biology Processing Group

A Fekete-tenger vízének színváltozását a NASA műholdjai is észlelték és felvételeket készítettek róla.
Az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei is úgy vélték, hogy a coccolithophore nevű fitoplankton okozza az elszíneződést. Az Emiliania huxleyi a coccolithophore egyik faja.

- közölte a NASA.