Eltűntnek hitt város került elő a föld alól

Etiópia
Etiópia az egyik legrégebb óta lakott ország
Vágólapra másolva!
Egy 10. századi, eltűntnek hitt város romjait tárták fel Etiópia keleti részén. Az ásatásokon egyiptomi, indiai és kínai tárgyak kerültek elő, ami újabb bizonyítékokkal szolgál arról, hogy a Harlaa régió, ahol a város fekszik, egykor kereskedelmi központ lehetett.
Vágólapra másolva!

Gazdag kereskedőváros lehetett az eltűnt település

A régészcsoport egy 12. századi mecsetet is talált az ásatások során, hasonlót a korábban Tanzániában és Szomáliában feltártakhoz. A tudósok szerint ez azt igazolja, hogy létezett kapcsolat Afrikában a különböző iszlám közösségek között.

Gazdag kereskedelmi központ lehetett a Harlaa régióban feltárt ősi város Forrás: BBC News

"A felfedezés jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy megismerjük a kereskedelmet Etiópia e régészetileg elhanyagolt részében. Az eddigi leletek alapján ez a terület a régióban a kereskedelmi központ szerepét töltötte be" - idézte Timothy Insollt, az Exeteri Egyetem professzorát, az ásatások vezetőjét a BBC News honlapja. A régészek ékszereket és egyéb tárgyakat találtak, amelyek Madagaszkárról, a Maldív-szigetekről, Jemenből és Kínából származnak.

Az óriások legendák homályába vesző városa

Insoll professzor szerint

Harlaa az ékszerkészítés "gazdag, kozmopolita" központja volt.

Lakói között más országbeliek és helyiek is voltak, akik a Vörös-tenger, az Indiai-óceán és az Arab-öböl környékén élőkkel kereskedtek - fűzte hozzá.

Az egyik feltárt szakrális épület romja Forrás: BBC News

Egy helyi legenda szerint a Harlaa régióban óriások éltek, mert olyan hatalmas kőtömbökből épültek a házaik, amelyeket egyszerű emberek nem lettek volna képesek megmozdítani.

A feltárt város temetőjében 300 ember maradványaira bukkantak.

Ezeket alapos elemzésnek vetik alá, hogy megtudják, mivel táplálkoztak az egykor ott élők.

Etiópia az egyik legrégebben lakott ország

Insoll professzor elmondta, hogy az ásatásokat jövőre folytatják. Etiópia egyike az ember által legkorábban benépesített helyeknek a földön. 2015-ben a kutatók 3,3-3,5 millió évesre becsült állkapocscsontokat és fogakat találtak az ország északnyugati részén.

Etiópia az egyik legrégebb óta lakott ország Forrás. Africa Point

A kopt kereszténység a negyedik században érkezett Etiópiába Egyiptomból.

Az iszlám vallás pedig a 7. században. Egy 2007-es népszámlálás szerint manapság 30 millió keresztény és 25 millió muszlim vallású él Etiópiában.