Négy újabb békafajt fedeztek fel Indiában

új békafaj
Az egyik újonan felfedezett faj egyedei
Vágólapra másolva!
Négy újabb ásóbékafajt azonosítottak Indiában, a Nyugati-Ghátokban, a még alig ismert állatokat pedig máris kihalás fenyegeti az emberi tevékenység következtében.
Vágólapra másolva!

Elsőként magyar zoológus írta le a nemzetséget

Az eddig ismeretlen békafajokat a Delhi Egyetem doktorandusza, Szonali Garg találta ötévi kutatómunka eredményeként az India délnyugati partvidéke mentén húzódó hegységben,

amely a világ egyik legváltozatosabb élővilágú térsége.

A Zootaxa tudományos folyóirat keddi számában ismertetett fajok - a Fejervarya kadar, az F. manohorani, az F. neilcoxi és az F. cepfi - az elsőként Bolkay István magyar természettudós által 1915-ben leírt Fejervarya békanemhez, az indiai békák csoportjához tartoznak.

Bizonyos, hogy veszélyeztettek az újonnan felfedezett békák

"Ezek a békák rendkívül félénkek. Ha olykor rájuk bukkanunk, halljuk a hangjukat, de amint megpróbálunk a közelükbe menni, hogy rögzítsük a brekegésüket, elnémulnak" - mondta el az indiai médiának a kutató.

Az egyik újonan felfedezett faj egyedei Forrás: The Hufington Post India

A négy "új" békafélét eddig a Fejervarya rufescens fajhoz sorolták,

Szonali Garg azonban különbségeket talált küllemükben és génjeikben is.

A felfedező szerint az új fajok további kutatásra szorulnak, főleg veszélyeztetettségük mértékét lenne szükséges meghatározni.

Több mint 100 új kétéltűfajt fedezett fel a "Békaember"

A Nyugati-Ghátokat valaha dúsan borították az esőerdők, a terület rendkívül gazdag volt növény- és állatfajokban, és bár mára az ember jelentősen megváltoztatta a tájat, a térség még mindig a világ egyik jelentős bioszféraközpontjának számít, sok olyan fajnak ad otthon, amely sehol másutt a világon nem találtható meg.

A felfedezés területe különösen gazdag kétéltű fajokban Forrás: The Hufington Post India

Az Indiában Békaemberként emlegetett kutatásvezető, Szathjabhama Dasz Bidzsu elmondta,

hogy tíz év alatt több mint 100 kétéltűfajt fedeztek fel a Nyugati-Ghátokban,

a régióban 2006 és 2015 között megduplázódott az ismert kétéltűfajok száma, egyharmadukat azonban máris kihalás fenyegeti. Bidzsu csapata nemrég nagyon apró békák korábban ismeretlen fajait azonosította a hegységben, India északkeleti részén pedig tavaly egy 100 éve kihaltnak hitt, fán élő békafajt fedeztek fel újra.