Kozmikus üzenetet hordoz az 5200 éves hieroglifa

hieroglifa
Vágólapra másolva!
A kozmosszal kapcsolatos üzenetet hordoznak azok az 5200 éves hieroglifák, amelyeket az El-Khawy nevű egyiptomi falu mellett találtak meg régészek. Ezek az eddig ismert legrégebbi monumentális hieroglifák – írja a Live Science tudományos portál.
Vágólapra másolva!

Az El-Khawy közelében felfedezett sziklaalkotások a korai hieroglifák legrégebbi – és legnagyobb – szimbólumai, amelyek információkat szolgáltatnak arról, hogyan fejlesztették ki az ősi egyiptomiak egyedülálló írásrendszerüket – mondta John Darnell, a Yale Egyetem kutatója a kiadott sajtóközleményben.

Az eredményeket az Egyiptomi Antikvitás Minisztérium június 22-én jelentette be.

Nyilatkozat a világegyetem rendjéről

A négy korai hieroglif jelet nagyjából Kr.e. 3250-ben alkották meg. A szimbólumok 70 centiméteresek és frissen vájva eredetileg világosnak, csaknem fehér színűnek látszottak a barna kőzeten.

A készítők a kutatók szerint vélhetően egyfajta „közleménynek” szánták művüket.

Az egyik jel egy bika fejét szimbolizálja egy rövid cölöpön. „A bikafej az uralkodói hatalmat képviselte az egyiptomi állam korai szakaszában” – mondta Darnell. A másik három kép két, egymásnak háttal álló gólyát ábrázol, közöttük egy kopasz íbisszel.

- állítja Darnell, aki hasonlóképpen elrendezett szimbólumokat Egyiptom más ásatási helyszínein is felfedezett már.

Forrás: Yale University

És hogy mit jelképez a négy szimbólum együttvéve? „Valószínűleg a királyi hatalmat a rendezett kozmosz felett” – mondta Darnell. A régész szerint az alkotást minden Elkab városát meglátogató és azt elhagyó utazó láthatta és érthette.

Vemhes állatok ábrázolása

Az archeológusok egy másik vésetet is találtak, ami egy elefántcsordát ábrázol és nagyjából Kr.e. 4000 – Kr.e. 3500 között készült. Az alkotáson az egyik felnőtt elefánt testében egy kisebb borjú van, ami a vemhes állatok ábrázolásának egy rendkívül ritka módja – magyarázta Darnell.

Forrás: Yale University

Csupán néhány ilyen jellegű képet ismernek az ókori Egyiptomból a szakemberek: egy Abydos környékén talált váza például egy vemhes vízilovat ábrázol.