Barlangnap: a Gömör-Tornai-karszt barlangvilága tárul fel idén

Vágólapra másolva!
A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat 61. alkalommal rendezi meg Szögligeten a Barlangnap elnevezésű éves nyári barlangász találkozóját, amelyen idén a Gömör-Szepesi-érchegység részét képező Gömör-Tornai-karszt barlangvilágába nyerhetnek betekintést a résztvevők.
Vágólapra másolva!

A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat az Aggteleki Nemzeti Parkkal közös programja során 21 barlangba 26-féle túrát járhatnak végig az érdeklődők péntektől vasárnapig, de megrendezik a Marcel Loubens Kupa elnevezésű barlangász versenyt is - közölték a szervezők az MTI-vel.

A találkozó elsősorban a magyar barlangkutatók éves találkozója, ahol rendszerint 200-300 regisztrált résztvevő van jelen.

A program nyitó rendezvényét - és a tavalyi sikeres Inverse Everest barlangász fotósexpedícióról készült kiállítás megnyitóját - pénteken tartották az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett Művészetek Magtárában.

A Föld legmélyebb barlangjaként számon tartott, a Kaukázus-hegységben található Krubera-Vornya barlangban a világon elsőként négy magyar barlangász, ifj. Adamkó Péter, Ambrus Gergely, Tóth Attila és Jager Attila készített profi fényképeket.

A 80 képből álló kiállítás tematikusan mutatja be az expedíciót az egy hónapos Abháziai tartózkodásukról, és a 2080 méter mélységbe vezető útjukról. A barlangászok dokumentálták az előkészületeket, majd a leereszkedést a 100 méteres aknákon, vízeséseken, szűkületeken és vízzel telt járatokon keresztül, végül a leérkezést a világ legmélyebb természetes szárazföldi pontjára, a Game Over nevű végponti terembe.

A fotók mellett megtekinthető lesz, hogyan néz ki egy barlangász felszerelése, milyen technikai eszközöket használnak a barlangi aknák kötélen történő leküzdése során.

A tárlat egy hónapon keresztül lesz látható.