Újabb horrorisztikus tetemet sodort partra az óceán

nagy fehér
A tegnap, június 26-án megtalált, alaposan kibelezett nagy fehér cápa teteme
Vágólapra másolva!
Két hónapon belül immár az ötödik megcsonkított nagy fehér cápa tetemét mosta partra az óceán a dél-afrikai Gansbaai környékén. A napokban megtalált és már kiszikkadt tetemen az elmúlt két hónap esteihez hasonló sérüléseket találtak a tengerbiológusok, ezt a cápát is szabályosan kibelezték.
Vágólapra másolva!

Újabb megcsonkított tetemet mosott partra az óceán

A nagy fehér cápás expedíciók fővárosaként is emlegetett dél-afrikai Gansbaai környékén május elejétől megsokasodott a partra sodródott és horrorisztikus módon megcsonkított nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) tetemek száma, amint arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk.

A tegnap, június 26-án megtalált, alaposan kibelezett nagy fehér cápa teteme Forrás: Marine Dynamics, Gansbaai, Western Cape, SA

Az itteni ketreces cápás merültetésekre szakosodott búvárvállalkozások körében komoly aggodalmat kiváltó „sorozatgyilkosságnak" azonban szemmel láthatóan még mindig nem szakadt vége. A Dyer Island Conservation Trust természetvédelmi szervezet tengerbiológusai a korábbi esetekből megállapították, hogy a környék csúcsragadozóiként számon tartott nagy fehér cápákkal az itt korábban ismeretlen kardszárnyú delfinek (Orcinus orca) végeztek.

A nagy fehér cápákkal kivétel nélkül orkák végeztek Forrás: Elter Tamás

Az orkák minden esetben az olajban dús májuk miatt ejtették el a cápákat,

amit „sebészi pontossággal" haraptak ki áldozataik testéből, ahogyan azt Alison Tower tengerbiológus a Live Science tudományos portálnak elmondta.

Kardszárnyúak terrorizálják a környék nagy fehér cápáit

A június 26-án megtalált tetem már régebb óta heverhetett a parton, mivel a napsugárzástól erősen kiszikkadt. A szabályosan széttrancsírozott, 4,1 méter hosszú kifejlett hím egyednek azonban nem csak a mája, hanem az emésztőszervei is hiányoztak. A nyomok teljesen egyértelműek, ezzel a példánnyal is a kardszárnyú delfinek végeztek – nyilatkozta Alison Tower.

Alison Tower tengerbiológus, az orkák által epusztított nagy fehér tetemét vizsgálja Forrás: Marine Dynamics, Gansbaai, Western Cape, SA

Egyelőre fogalmunk sincs, hogy mennyi ideig lesznek még kitéve a környékbeli cápák az orkák jelenléte miatti nyomásnak" – fűzte hozzá a szakember. A május eleje óta kardszárnyú delfinek által elpusztított és eddig megtalált négy példány közül egy 4,9 méter hosszú nőstény egyed volt a legnagyobb.

Medvefóka borjra támadó nagy fehér cápa a Vals-öbölben fekvő Fóka-sziget partjai közelében Forrás: Elter Tamás archívuma

A Dyer-sziget környékén rendszeresen vadászó nagy fehér cápák a sorozattámadások miatt elmenekültek, legalább is erre utal, hogy a korábbi időszak cápabőségéhez képest

az elmúlt hetekben alig láttak cápákat

a tengerre kifutó búvárhajók –nyilatkozta nagy fehér cápás merültetésekre szakosodott helyi búvárvállalkozás, a Marine Dinamycs munkatársa.

A búvároperátorok azt remélik, hamarosan odébbállnak az orkák

A megfigyelések szerint a sorozattámadásokat az a kardszárnyú delfin pár követte el, amelyet már többször láttak a Danger Point közelében, illetve az utóbbi napokban Franskraal térségében.

A kardszárnyú delfineknél nem szokatlan, hogy időnként cápákra támadnak – nyilatkozta Andrew Nosal, a San Diegói Scripps Oceanográfiai Intézet kutatója.

A hétkopoltyús tehéncápa (Notorynchus cepedianus) a megfigyelések szerint viszonylag gyakran válik az orkák zsákmányává Forrás: Elter Tamás

A kaliforniai partvidéken végzett megfigyelések szerint a cápák közül a sekély, part menti vizek kiterjedt moszaterdőségeiben honos hétkopoltyús tehéncápa (Notorynchus cepedianus) az orkák leggyakoribb áldozata, amelyet ugyancsak a mája miatt ejtenek el.

– tette hozzá a szakember. A San Francisco közelében fekvő Farallon-sziget környékéről, és a dél-ausztráliai Neptun-sziget vízeiről is ismert olyan eset, amikor orkák nagy fehér cápákra támadtak.

Május eleje óta tart a kardszárnyú delfinek nagy fehér cápa vadászata Forrás: Marine Dynamics, Gansbaai, Western Cape, SA

Az elmúlt két hónapban Gansbaii környékén történt sorozattámadáshoz hasonló eset azonban eddig nem volt ismert. A Gansbaaitól nyugatra, Fokváros közelében fekvő Vals-öbölben az elmúlt években szintén megfigyeltek nomád (vándorló) kardszárnyú delfineket, a nagy fehér cápákban ugyancsak gazdag, és az öbölben lévő Fóka-sziget környékén.

A Vals-öbölbe beúszott orkák azonban nem nagy fehér cápákra illetve fókákra, hanem delfinekre vadásztak.

Az operátorok az orkák távozásában reménykednek Forrás: AFP

A május óta Gansbaai környékén járőröző orkák mindenestre jelentősen visszavetették a nagy fehér cápa lesből élő környékbeli vállalkozások forgalmát. A búvároperátorok azt remélik, hogy a vándorló kardszárnyú delfinek előbb-utóbb odébbállnak, és elhagyják a Walker-öböl vizeit.