Delfinek védik meg a kihalástól a disznódelfineket

kaliforniai disznódelfin
Vágólapra másolva!
A mexikói kormány úgy döntött, hogy delfineket képeznek ki arra, hogy megvédjék a kihalástól a vaquitai, más néven kaliforniai disznódelfineket.
Vágólapra másolva!

Amellett, hogy megszületett a végeleges döntés arról hogy betiltják a kopoltyúhálók használatát, mely rengeteg disznódelfin halálát okozza, elindítanak egy új delfinmentő projektet is.

A delfin áttelepítés szeptemberben kezdődik. A hadsereg már képzett ki delfineket arra, hogy megkeressék az eltűnt búvárokat, most pedig

kiképzik őket a kihaló félben levő disznódelfinek felderítésére is.

A mexikói kormány és a Természetvédelmi Világalap (WWF) abban bízik, hogy a delfinek megtalálják társaikat és segítenek a fajt megmenteni a kihalástól.

– mondta Rafael Pacciano, a környezetvédelmi miniszter.

A disznódelfin Forrás: © Greenpeace / Marcelo Otero/© Greenpeace / Marcelo Otero/Marcelo Otero

A tudósok szerint nagyon kevés, összesen 40 vaquitas delfin él még a Kaliforniai-öbölben.

Kihalását egy halfajta, a totoaba halászata veszélyezteti, ugyanis a totoabára kivetett hálókban ezek a parányi delfinek is fennakadnak és olyan súlyosan megsérülnek, hogy belehalnak. A totoabát egyébként úszóhólyagja miatt halásszák, ugyanis azt gondolják róla, hogy gyógyító hatása van. Azzal pedig, hogy a halászattal a disznódelfineket veszélyeztetik, nem foglalkoznak a halászok.

A vaquitas delfinek megmentését Leonardi diCaprio oscar díjas színész is szorgalmazza, aki a közösségi oldalain hívja fel a figyelmet a rendkívül kicsi populáció védelmére - írta a BBC.