1700 évig őrizte titkát a Tibeti-fennsík múmiája

múmia
Részlet a tibeti fennsíkról amelyen a híres Selyemút is áthaladt
Vágólapra másolva!
Egy nagyjából 1700 évvel ezelőtt élt középkorú férfi mumifikálódott maradványait tárták fel a Selyemút egyik kevésbé frekventált részén, a Csinghaj-Tibet-fennsík peremén.
Vágólapra másolva!

Nyugodtságot sugároz az arca

A testet egy építkezési területen fedezték fel az északnyugat-kínai Csinghaj tartományban és jelenleg a Hajhszi prefektúrabeli Néprajzi Múzeumban őrzik. "Nagyon jó állapotban van, és talán ez a legrégebbi és legjobban fennmaradt múmia, amelyet valaha találtak a Csinghaj-Tibet-fennsíkon" - mondta Hszin Feng, a múzeum igazgatója.

A fennsíkról már több kitűnő megtartású múmia is előkerült, a száraz éghajlatnak köszönhetően (a kép illusztráció) Forrás: Pinterest

A holttest 1,62 méter hosszú,

és a bőr, valamint a haj egy része tökéletes állapotban maradt fenn. A szakértők szerint a férfi a negyvenes éveiben járhatott. Az arca nyugodtságot sugároz, a karjai összekulcsolva pihennek a hasán.

A rendkívüli szárazság konzerválta a tetemet

A régészek DNS-vizsgálat révén fogják kideríteni a férfi etnikai hovatartozását és személyazonosságát.

A test mellett száraz növényeket, egy lópatát és birkacsontokat találtak a kutatók,

akik szerint az ilyen típusú temetkezési tárgyak a korabeli felsőbb osztály tagjait illeték meg. A rendkívül száraz környezeti körülmények megakadályozzák a test elsorvadását.

Részlet a tibeti fennsíkról amelyen a híres Selyemút is áthaladt Forrás: Pinterest

A most felfedezett múmiát a fennsík északi peremén találtak,

közel a Takla-Makán sivataghoz. Ez a terület hajdanán a Selyemút kevésbé frekventált része volt, amelyet azok a kereskedők használtak, akik el akarták kerülni a konfliktust a Hohszi-folyosónál.

Az egyik legfontosabb antik kereskedelmi út volt

A Selyemút keletről, a császári birodalom idején neves Csang'antól, vagyis a mai Senhszi tartomány Hszi'an városától indult.

Teljes hossza meghaladja a 7000 kilométert, amelynek több mint fele Kínában húzódik.

Kínát elhagyva áthalad néhány közép-ázsiai államon, érinti Afganisztánt, Iránt, Irakot, Törökországot, és egészen a Földközi-tenger keleti partjáig vezet.

Ősi kínai erőd a Selyemút mentén Forrás: Pinterest

A kínai selyemárukat ezen az úton szállították Európába. Számos múmiát találtak már a Selyemút mentén Kína száraz területein, köztük kaukázusi emberek maradványait, ami azt bizonyítja, hogy az ősi Selyemút valóban globális kereskedelmi útvonal lehetett.