Hemzsegnek a barna törpék a galaxisunkban

rekorder barna törpe
Vágólapra másolva!
Galaxisunkban 25-100 milliárd "barna törpe", vagyis elvetélt csillag lehet egy nemzetközi kutatócsoport új elemzése szerint.
Vágólapra másolva!

A barna törpék túl nagyok ahhoz, hogy bolygók legyenek, ám túl kicsik ahhoz, hogy a belsejükben beinduljon a magfúzió és világítani kezdjenek, ezért gyakran elvetélt csillagoknak nevezik őket. Ezek a "láthatatlan" égitestek a normális csillagszületés melléktermékei. Annak a hőnek a fényében pislákolnak, amely keletkezésükkor szabadult fel, ezért nagyon nehéz érzékelni őket. Az elsőt csak 1995-ben fedezték fel - írja az MTI.

Mivel ilyen nehéz felfedezni őket, ezért az eddig ismertek többsége a közvetlen kozmikus szomszédunkban található, 1500 fényévnél nem nagyobb távolságra. A Tejútrendszer, a Föld galaxisa nagyjából 100 ezer fényév átmérőjű.

Egy barna törpe illusztrációja Forrás: John Pinfield.

A nagy-britanniai St. Andrews-i Egyetem tudósa, Aleks Scholz és a Lisszaboni Egyetem munkatársa, Koraljka Muzic vezette kutatócsoport öt csillagkeletkezési régiót vizsgált át barna törpék után kutatva. A mintegy 1000 fényévnyire lévő NGC 1333 jelű csillagcsoportban azt vették észre, hogy ott nagyjából fele annyi barna törpe található, mint valódi csillag.

Egy másik, jelentősen különböző viszonyokkal jellemezhető csillagcsoporttal (az RWC 38 jelűvel) összevetve azt találták, hogy ott ugyanilyen az arány, ezért feltételezik, hogy ez univerzális lehet.

A brit Királyi Csillagászati Társaság lapja, a Monthly Notices aktuális számában közzétett tanulmány szerint "a barna törpék a csillagcsoport tulajdonságaitól függetlenül nagyon gyakoriak, számuk 25-100 milliárd lehet".