Kirepültek a pilismaróti rétisasfiókák

2017.07.15. 19:28

Két rétisasfióka nevelkedett fel és repült ki a fészekből a Pilisi Parkerdő Zrt. pilismaróti erdészetének területén egy háborítatlan völgyben, a Dunától néhány kilométerre - közölte az erdőgazdaság szóvivője az MTI-vel.

Nagyon érzékeny az emberi zavarásra

Lomniczi Gergely tájékoztatása szerint egy rétisaspár tavasszal rakott fészket a területen, majd sikeresen nevelték fel utódaikat. A két tojó a napokban hagyta el szülei fészkét.A faj nagyon érzékeny az emberi zavarásra, kotlási időben csaknem 100 négyzetkilométernyi saját területet igényel, ezért a fészek nyugalmát az erdészet szakemberei biztosították.

Fiatal rétisas a pusztábanForrás: Morvai Szilárd

A rétisas ragaszkodik költőhelyéhez,

a fészek környékének háborítatlansága esetén akár egy évtizedig is helyben maradnak, visszatérnek a párok.

Százas nagyságrendben fészkel Magyarországon

A faj fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint. Mivel halakat, madarakat, hüllőket és kisebb emlősöket fogyaszt,

elsősorban a magas fákkal benőtt, vizes területek vidékét kedveli,

Magyarországon százas nagyságrendben fészkel.

Mintegy százas nagyságrendben fészkel a rétisas Magyarország területénForrás: Origo

Az erdőgazdaság által kezelt területekre az örökerdő-gazdálkodás eredményeként számos faj visszatért, a Buda környéki erdőkben újra megtelepedett az aranysakál, a Pilisi Parkerdőben nőtt a denevérkolóniák száma - közölte a társaság.

Ezer kilométer hosszú turistaút a parkerdő területén

A Pilisi Parkerdő Zrt. az ország egyetlen parkerdőgazdasága, 65 ezer hektárt kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén.

Rétisas reggeli terepszemléje a puszta felettForrás: Morvai Szilárd

A cég kezelésében lévő erdőket évente mintegy húszmilliónyian látogatják,

a kirándulókat csaknem 1000 kilométer jelzett turistaút, és  600 kilométernyi ajánlott erdei kerékpáros útvonal és több kilátó várja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK