Új kezeket kapott, már egyedül öltözködik a nyolcéves kisfiú

Zion Harvey, kézátültetés, kéztranszplantáció
This undated handout photo courtesy of Children’s Hospital of Philadelphia obtained July 18, 2017 shows Zion Harvey. The first child in the world to undergo a double hand transplant is now able to write, feed and dress himself, doctors said July 18, 2017, declaring the ground-breaking operation a success after 18 months. The report in The Lancet Child & Adolescent Health provides the first official medical update on 10-year old Zion Harvey, who underwent surgery to replace both hands in July 2015. "Eighteen months after the surgery, the child is more independent and able to complete day-to-day activities," said Sandra Amaral, a doctor at Children's Hospital of Philadelphia, where the operation took place. / AFP PHOTO / Children's Hospital of Philadelphia / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / CHILDREN'S HOSPITAL OF PHILDELPHIA/HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Egyedül öltözködik, ír és eszik a nyolcéves amerikai kisfiú, akin kettős kéztranszplantációt hajtottak végre az USA-ban. Zion vérmérgezésben veszítette el a karjait, és a lába egy része is hiányzik.
Vágólapra másolva!

Zion Harvey volt az első, akin sikeres kézátültetést hajtottak vére úgy, hogy

nem rokona volt a donor.

Az operáció után a fiúnak és agyának is hozzá kellett szoknia a kezek használatához. Teste az első egy évben többször is védekezni próbált az új végtagok ellen.

- mondta Scott Levin, a sebészcsapat vezetője.

Forrás: AFP/Handout

Zion kétéves korában

vérmérgezést kapott,

amely miatt leállt a veséje, elveszítette kezeit, valamint alkarjai és lábai egyes részeit. Négyévesen kapta meg anyja egyik veséjét, később pedig egy donorlistán keresztül kezeket is kapott.

Gyerekpszichológusok és szociális munkások készítették fel Ziont a hosszú műtétre és gyógyulásra. Orvosi szempontból az apró idegek és véredények összekötése jelentett nagy kihívást a csaknem

tizenegy órás műtét

során.

A különleges műtétnek köszönhetően Zion új kezei együtt növekednek a kisfiúval.