Energiát termel az „okos járda” Londonban

energiatermelő okos járda
Az energiatermelő okos járda a Bird Streeten
Vágólapra másolva!
Egy nap valószínűleg kivitelezhető lesz, hogy az utcai lámpák energiaszükségletét a városi járdák termeljék meg. Egy Londonban elkészült interaktív installáció megteszi az első lépést a futurisztikus gondolat megvalósítása felé. Interaktív lapokkal fedtek egy kis járdaszakaszt, hogy energiatermelő „okos utcává" alakítsák azt.
Vágólapra másolva!

A projekt június 29-én startolt egy csendes és viszonylag kis forgalmú londoni utcácskában a Bird Streeten, írja az interaktív burkoló elemeket gyártó Pavegen cég a sajtóközleményében.

Amikor a látogatók végigballagnak a Bird Streeten (amelyet lezártak a járműforgalom elől),

az utca közepén található burkolólapos ösvény felveszi a lépéseikből származó energiát, és áramot termel,

amely működteti az út mentén elhelyezett hangszórókat, amelyekből madárcsicsergés árad, és a két oldalt elhelyezett éjszakai ledes fényjátékokat.

Az energiatermelő okos járda a Bird Streeten Forrás: Pavegen/www.alexmaguirephotography.com/Alex Maguire

Az installációhoz egy másik technológiai innováció is tartozik. Egy üldögélésre alkalmas rész, amelyet légtisztító padnak neveznek.

Az ülőalkalmatosság felületét olyan speciális festékkel vonták be, amely elnyeli a kipufogógázból származó nitrogén-oxid gázt.

A 10 négyzetméter felületet borító lapelrendezés által termelt elektromosság még a járdába épített, alacsony energiájú Bluetooth jeladókat is működtet. Ezek a jeladók összeköttetésben állnak a járókelőknek adott telefonos alkalmazásokkal, amelyek tájékoztatják az arra járókat, hogy

hány lépést tettek meg és mennyi energiát termeltek ezek a lépések.

A járókelők ráadásul kuponokat kapnak a lépéseikért, amelyeket az út menti kis boltokban válthatnak be.

A cikk megjelenését támogatta az MVM Edison Program.