Az űrutazást is megkönnyíti a macskák mágikus dorombolása

macska
A macskák dorombolásának frekvenciája 25 és 150 Hertz közötti
Vágólapra másolva!
Jóleső érzés, amikor a házimacska odabújik az emberhez, és dorombolni kezd. A macskák dorombolását hallgatni nemcsak kellemes, megnyugtató élmény, hanem a kutatások szerint gyógyító hatású is. A nyugtató, mormogó hangot a gége ritmikus rezgésével keltik.
Vágólapra másolva!

A macskák nem csak jókedvükben dorombolnak

Sok tanulmány igazolja, hogy a dorombolás gyógyító erejű. A macskák dorombolásának több oka lehet,

leggyakrabban örömükben, ritkábban fájdalmukban teszik ezt.

Dorombolnak simogatáskor, állvakaráskor, vagy amikor élelmet kérnek, esznek, vagy ha elalszanak, kényelemben és biztonságban érzik magukat.

A macskák főleg akkor dorombolnak, ha jól és biztonságban érzik magukat Forrás: Szomor Ildikó

Kevésbé ismert tény, hogy fájdalom, stressz esetén is dorombolnak a macskák.

Amikor például állatorvoshoz viszik, ami azzal jár együtt, hogy kiszakítják a megszokott komfortzónájából, utaztatják, majd az orvos vizsgálja, esetleg szurkálja, ilyenkor az állat a dorombolással nyugtatja magát.

A macskafélék közül egyedül a Dél-Amerika trópusi esőerdeiben honos jaguár nem dorombol Forrás: AFP/Evaristo Sa

A dél-amerikai esőerdőkben honos jaguár kivételével minden macskaféle képes a dorombolásra.

Első hallásra úgy tűnhet, hogy az összes macska ugyanúgy dorombol, ám ha az embert több házi kedvenc veszi körül, könnyű felfedezni, hogy valójában mindegyik másképp.

A mágikus gyógyító macskadorombolás

A macskák időként képesek úgy dorombolni, hogy az az emberi fül számára kellemetlen. Néhány tudós ezt az újszülött sírásához hasonlítja.

Ez a nyomatékos kérést kifejező dorombolás.

A macskák ehhez a típusú doromboláshoz még vokalizációt is hozzáadnak – egy kiáltást, vagy nyávogást -, mintegy nyomatékosan kérve a választ a gazditól arra, hogy „szükségem van valamire!".

A macskák dorombolásának frekvenciája 25 és 150 hertz közötti Forrás: Szomor Ildikó

Kedvencünk dorombolással hívja fel a figyelmet szükségleteire, kívánalmaira, vagy egyszerűen csak így tudatja, hogy létezik. A kiscicák dorombolással tudatják anyjukkal, hogy minden rendben, ő pedig ily módon nyugtatja meg őket.

A stresszes macska is dorombolhat Forrás: Origo

Már a kétnapos kölyökmacska is dorombol.

Sok tanulmány készült a dorombolásról, és megállapították, hogy a dorombolásnak gyógyító ereje van. A dorombolás frekvenciája 25-150 hertz közötti, a 25 hertz felhangja megegyezik egy alapjáraton üzemelő dízelmotoréval.

Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

A dorombolás frekvenciája terápia a macskának, csökkenti a fájdalmat, segíti az izomsérülések gyógyulását és a csontok összeforradását. A dorombolás további érdekes hatása a csontsűrűség megőrzéséhez való hozzájárulás.

A macskadorombolás a kutatások szerint jótékony hatású a csontritkulással és a keringési betegségekkel szemben is Forrás: Origo

Mindez annak ellenére is igaz, hogy a macskák idejük nagyobb részét alvással vagy pihenéssel töltik, és a csontsűrűség megőrzéséhez mozgásra van szükség. A dorombolás gyógyerejével magyarázható, hogy műtét után a cicák hamarabb talpra állnak, mint a kutyák.

Dorombolásterápia a kozmonautáknak a súlytalanság káros hatásai ellen

A „dorombolásterápiát" bizonyos típusú sérülések esetében embereknél is alkalmazzák, hogy gyorsítsák a gyógyulást. Újabban az űrhajósoknak javasolják, hogy a súlytalanság körülményei között ezzel segítsék megtartani a csontsűrűséget és izomtömeget, a hosszabb űrbéli küldetések idején.

Peggy Whitson űrhajós a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. A súlytalanságnak tartósan kitett asztronauták izomzata sorvadásnak indul, és csontozatuk is meggyengül Forrás: NASA

A súlytalanság számos kedvezőtlen élettani hatása közül az egyik a csont- és izomtömeg-veszteség.

Az agykéreg nem kap megfelelő ingerületeket a zsigerektől, vázrendszertől, izomzatból, vagy amit kap, az nem egyezik meg azzal, amit az egyensúlyszerv küld. A Földön a gravitáció miatt a vér súlypontja a test alsó részére esik, a súlytalanság állapotában viszont a felső részére – 1,5 literrel több vér áramlik a fej felé -, ami azzal jár, hogy a vese több vért kap, mire intenzívebbé válik a vesekiválasztás és ezáltal a kalciumürítés.

Buzz Aldrin, az Apollo 11 űrhajósa a Holdon. A kalciumvesztés csontritkuláshoz vezethet Forrás: Nasa

A kalciumvesztés pedig csontritkuláshoz vezet.

Ezért nagyon fontos feladat olyan módszerek kifejlesztése, amelyek ezt a kedvezőtlen fiziológiai hatást csökkentik, különösen az egyre hosszabbra tervezett űrutazások során. A macskadorombolás ennek lehet az egyik eszköze.

Inkább izomremegés, semmint vokalizáció

Kedvencünk a megnyugtató hangot a gége ritmikus rezegtetésével kelti. A macska agya a megfelelő hangulati helyzetben jelet küld a gégének és a rekeszizomnak, mire a rekeszizom összehúzódik és megfékezi a légáramlást, majd elernyed, és újra keresztülengedi a levegőt.

A cirmos macskák a barátságosabbak közé tartoznak Forrás: Wik

Az összehúzódás a hangszalagokat rövid időre elszeparálja, ami lehetővé teszi, hogy a dorombolás kilélegzésnél és belélegzésnél is működjön.

A dorombolás mechanizmusát tekintve sokkal inkább izomremegésnek, semmint vokalizációnak tekinthető Forrás: Szomor Ildikó

Technikailag a dorombolást inkább izomremegésnek, mintsem tényleges vokalizációnak kell tekintenünk.

Amikor a macska dorombol, az állatorvos nehezen hallja a szívhangokat, ezért szokták vizsgálat közben kinyitni a csapot, mert a folyó víz hangja szinte nyomban megállítja a kis „cicamotort". Számos tanulmányban kimutatták, hogy akinek van macskája, annál 40%-kal kisebb a szívroham valószínűsége, mint annál, akinek nincsen.

Az elvadulva élő macskák másként kommunikálnak egymással, mint az emberrel együtt élő társaik Forrás: Jan King

A rendszeres macskadorombolás a kutatások szerint csökkenti a vérnyomást és az érrendszeri betegség kockázatát,

valamint az anyaméhben lévő magzatra is nyugtató hatást gyakorol. Úgy tűnik, a házi macskák leginkább azért nyávognak, hogy az emberekkel kommunikáljanak, ugyanis ha a vadonban vannak, ezt szinte sose teszik más macskákkal.