Lakhatatlanná melegedhet Dél-Ázsia

üvegházhatású gázok
A globális klímaváltozás ma már bizonyított tény
Vágólapra másolva!
Dél-Ázsia nagy részét, a világnépesség ötödének otthonát lakhatatlanul forróvá teheti a klímaváltozás 2100-ra egy új tanulmány szerint.
Vágólapra másolva!

Ha a globális felmelegedés a jelenlegi ütemben folytatódik, a következő évtizedekben halálos hőhullámok sújthatják India, Pakisztán és Banglades egyes részeit a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatóinak számítógépes modelljei szerint.

Az Indus és a Gangesz völgyének kulcsfontosságú mezőgazdasági területeit különösen drámaian érintené a felmelegedés, így a világ egyik legsűrűbben lakott régiójában csökkenne az élelemtermelés és eluralkodna az éhezés a kutatók szerint.

A legsúlyosabb helyzetbe Észak-India, Dél-Pakisztán és Banglades kerülne, másfél milliárd ember lakóhelye - mondta Elfatih Eltahir, az MIT professzora.

Milliók hagyhatják el otthonukat

Jelenleg India lakosságának mintegy 2 százalékát sújtja a hőség és a magas páratartalom extrém kettőse, 2100-ig az arány 70 százalékra ugrik, ha semmit nem tesznek a klímaváltozás enyhítésére - olvasható a tanulmányban.

A 2015 nyarán Dél-Ázsiában tomboló hőhullámok becslések szerint 3500 ember halálát okozták, a szakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy ezek az időjárási események egyre gyakoribbak és erőteljesebbek lesznek. A modellkísérletek azt mutatták, hogy a klímaváltozás következtében a Perzsa-öböl térsége a világ legforróbb vidéke lesz 2100-re.

Eltahir hozzátette, hogy az öböl menti olajtermelő országok a dél-ázsiaiaknál sokkal hatékonyabban tudnak majd védekezni a fokozódó hőség ellen, mivel kevés, jólétben élő lakosuk van, határaikon belül pedig csak minimális élelmet termelnek. Ha nem csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, Dél-Ázsia lakóinak milliói kényszerülnek arra, hogy a perzselő hőség és az élelemhiány miatt elhagyják otthonukat - áll az MIT tanulmányában.