Feltárul a pillanat, amikor az agyban megszületik a döntés

Parkinson-kór
Man head with brain. 3D illustration
Vágólapra másolva!
„Aha!”-élménynek hívják a pillanatot, amikor végre beugrik az, amin régóta gondolkodtunk. De hogyan lépi át a válasz hirtelen a tudatunk küszöbét? E rejtély megoldásához jutottak közelebb amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

A Columbia Egyetemen (Egyesült Államok) működő Zuckerman Mind Brain Behavior Institute idegtudósai azt állítják: azonosították az agyban az „aha!”-élmény pillanatát, vagyis azt a szemvillanásnyi időt, amikor egyszerre csak hozzáférhetővé válik a tudatunk számára az agyunkban már korábban is ott lappangó információ, például a válasz egy nehéz kérdésre. Korábbi kutatások eredményeivel együtt a mostani adatok is arra utalnak, hogy

a tudatküszöb átlépésének mozzanata – a pillanat, amikor úgy érezzük, határoztunk – akkor következik be, amikor az agy által összegyűjtött információ elér egy kritikus szintet.

A Current Biology című folyóiratban közölt amerikai tanulmányból az is kiderül, hogy a tudatosodás agyi mechanizmusa ilyenkor is ugyanaz, mint a sokkal egyszerűbb döntések esetében, így a tudatosság biológiai alapjainak megértése elérhető közelségbe kerülhet.

Mint egy fortyogó leves

– magyarázza Michael Shadlen, a Zuckerman Institute csoportvezetője és a kutatás ötletgazdája. – Hogy miként emelkedik fel ebből a fortyogó levesből egy-egy buborék a tudatunk felszínére, az mindmáig megoldatlan rejtély. De most megtaláltuk a módját, hogyan figyeljük meg ezt a pillanatot valós időben, és miként hasznosítsuk eredményeinket a tudatosság egészének megértésében."

Forrás: Getty Images/iStockphoto/This content is subject to copyright./Ilexx

Shadlen felfogásában a legösszetettebb érzések is, amelyeket az ember csak átélhet – szerelem, gyász, bűntudat, erkölcsi ítélet – végső soron a külvilággal kommunikáló agy hozta döntések sorozatára vezethetők vissza. Kutatói pályáját annak szentelte, hogy megértse, hogyan vezetnek az agysejtek milliárdjai által küldött jelek ezekhez a döntésekhez. Reményei szerint ha megvilágítjuk e döntések létrejöttének mikéntjét, bepillantást nyerhetünk az agy legmagasabb rendű tevékenységét irányító mechanizmusokba.

Mentális kronometria

Egy 2008-as kísérletsorozatukban Shadlen és munkatársai azt találták, hogy ha nehéz döntés elé állítjuk, agyunk nem használja ki az összes rendelkezésére álló információt, mielőtt határozna. Nem mintha nem volna képes erre; inkább arról van szó, hogy egy adott pillanatban úgy érzi, hogy már épp eleget tud.

Olyan, mintha egy adott ponton azt mondaná: „köszönöm, elég!”

„Ennek nyomán fogalmazódott meg bennünk a kérdés – folytatja Shadlen –, hogy vajon az a pillanat, amikor az agy úgy érzi, elegendő információt gyűjtött, egybeesik-e azzal a bizonyos aha!-élménnyel, amikor tudatosodik bennünk, hogy döntöttünk.” Hogy ezt kiderítsék, a kutatók öt jelentkezőt arra kértek, figyeljék a számítógép képernyőjén mozgó pontokat, amelyek úgy viselkedtek, mint a szélben szálló homokszemek. A résztvevők feladata annak eldöntése volt, hogy a homokszemek vajon balra vagy jobbra látszanak-e repülni.

Forrás: AFP

A képernyő közepén egy óra volt látható. Röviddel azután, hogy a pontok mozgása megállt, a résztvevőknek válaszolniuk kellett a kérdésre, hogy merre repültek a homokszemek. A válasz természetesen lehetett helyes vagy helytelen, attól függően, hogy a résztvevőnek sikerült-e eltalálnia a pontok valós mozgási irányát. A lényeg azonban csak ezután következett: megkérték az alanyokat, hogy forgassák vissza az óra mutatóját addig a pillanatig, amikor érzésük szerint eldöntötték, melyik választ fogják adni.

Ezt a szubjektivitása miatt gyakran vitatott időmérési technikát „mentális kronometria” néven ismeri a szakma.

A feladatot – különböző nehézségi szinteken – sokszor egymás után megismételték a résztvevők.

Az elme filozófiája

„Az alanyok által megjelölt időpont, vagyis a mentális kronometria mérési eredménye teljesen szubjektív volt; kizárólag azt tükrözte, hogy a résztvevő saját becslése szerint meddig tartott neki döntésre jutni – hangsúlyozta Shadlen. – És pontosan azért, mert ez a becslés tisztán szubjektív volt, elvben azt várhatnánk, hogy a helyességéről semmiképp se lehet megbizonyosodni.” Ám a tudósok a döntéshozatal agyi mechanizmusait boncolgató több évtizednyi kutatás eredményeit felhasználva olyan trükkös módszerrel álltak elő, amely mégis képes volt ellenőrizni, hogy a résztvevők által becsült döntési idő megbízhatóan tükrözte-e a döntéshez ténylegesen igénybe vett időtartamot.

„Ha a résztvevők által érzékelt döntési idő valami valós dolgot fed, akkor következtetnünk kell tudni belőle a döntés helyességére – fedte fel a titkot Shadlen. – Korábbi kutatásaink szerint a döntés gyorsasága és helyessége egyazon agyi funkción keresztül összekapcsolódik, így egy matematikai trükkel következtethetünk egyikből a másikra.” Shadlen és mások megelőző munkáiból ismert volt, hogy a döntéshozatal során mi történik az egyedi agysejtek szintjén. Ezt a tudást az említett matematikai trükkel kombinálva tudományosan bizonyítható volt, hogy

a résztvevők szubjektív érzete a döntés megszületésének pillanatáról tényleg hűen tükrözte az agyban zajló döntési folyamatot.

Forrás: AFP

Ez igaz az olyan egyszerű döntésekre is, mint hogy jobbra forduljunk-e, vagy balra” – foglalta össze Shadlen, aki hisz abban, hogy egykor az agy valamennyi komplex gondolata és érzése tárgyalható lesz a biológia nyelvén. „Egyesek úgy vélik, hogy az idegtudomány aprómunkája messze esik azoktól a magasröptű dolgoktól, amik egy filozófust érdekelhetnek.

Őket szeretném biztosítani afelől, hogy e fogalmak idegtudományi eszközökkel történő magyarázata – legyen bár erkölcsről, tudatosságról vagy bármi egyébről szó – távolról sem mellébeszélés. Ellenkezőleg, éppen általuk kerül közelebb az agy biológiai tanulmányozása az elme filozófiai tanulmányozásához” – vallja a professzor.