Újból megdőlt a botsáska-világrekord Kínában

botsáska
A botsáskáknak több mint 3000 faját ismeri a tudomány
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb rovarát tenyésztették ki Kínában, a csengtui Nyugat-Kínai Rovarmúzeumban (IMWC) a korábbi rekorder petéiből - jelentették be kedden Csengtuban.
Vágólapra másolva!

A korábbi csúcstartó a jelenlegi rekorder anyja

A jelenlegi csúcstartó, a 64 centiméteres botsáska (Phryganistria chinensis) 1,6 centiméterrel hosszabb a korábbi rekordernél, egy ugyancsak a Nyugat-Kínai Rovarmúzeumban lévő egyednél, az új csúcstartó anyjánál.

A botsáskák meglehetősen méretes rovarok Forrás: The Japan Times

Csao Li, a múzeum igazgatója 2014-ben a dél-kínai Kuanghszi-Csuang Autonóm Területen egy bejárás alkalmával lett figyelmes a korábbi rekorderre,

amelyet 62,4 centiméteresnek mértek befogásakor.

Az igazgató magával vitte a múzeumba az óriási botsáskát, amely ott hat petét rakott, köztük azt is, amelyből a legújabb világrekorder kifejlődött.

Már 40 millió éve is léteztek

A 2014-ig leghosszabbnak tartott rovart, szintén egy botsáskát, 2008-ban Malajziában találták. Az 56,7 centiméteres ízeltlábút a londoni Természettudományi Múzeumban őrzik.

A botsáskáknak több mint 3000 faját ismeri a tudomány Forrás: The Japan Times

A világban több mint 3000-féle botsáskát ismernek, Kínában azonban csak Kuanghszi-Csuang Autonóm Területen élnek ezek a rovarok.

A botsáska a rejtőzködés mestere, mert könnyen gallynak vagy falevélnek álcázza magát.

Őskori leletekből, kövületekből szakemberek arra következettek, hogy már 40 millió évvel ezelőtt léteztek botsáskák. Rokonaiknak mondják a csótányokat, a külön rendbe tartozó sáskákat, de úgy tudni, a szöcskékhez és a tücskökhöz is közük van.