2016 volt a legforróbb év a rendszeres mérések óta

globális felmelegedés
Ha a jelenlegi tendenciák érvényesülnek, visszafordíthatatlanná válik a felmelegedés hat szakember konklúziója szerint
Vágólapra másolva!
A tavalyi év volt a legforróbb a rendszeres mérések kezdete óta, valamint sorban a harmadik, amikor megdőlt a globális átlaghőmérséklet rekordja - erősítette meg egy átfogó, részletes nemzetközi jelentés, amelyet az Amerikai Meteorológiai Társaság (AMS) tett közzé portálján csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Rekordot döntött a 2016-os év globális átlaghőmérséklete

A hőség a hosszú ideje tartó globális felmelegedés és az erős El Nino-hatás együttes eredménye volt - foglalta össze a BBC.

2020-tól, ha a jelenlegi tendenciák érvényesülnek, visszafordíthatatlanná válik a felmelegedés a hat szakember konklúziója szerint Forrás: Wikimedia Commons

Rekordmagas volt a globális szárazföldi és tengeri hőmérséklet,

a tengerszint és az üvegházhatású gázok koncentrációja is - áll a State of the Climate in 2016 című nemzetközi jelentésben, amelyet egy kormányhivatal, amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatallal (NOAA) koordinált több mint 60 ország csaknem 500 tudósa közreműködésével.

Minden eddiginél magsabb volt a szén-dioxid koncentráció

A tanulmány adatai szerint 2016 megelőzte 2015-öt, így a legforróbb év lett a rendszeres mérések óta eltelt 137 évben.

Így festene Rio 2100-ban a klímaváltozás miatti tengerszint emelkedés következtében Forrás: Climate Central

Új magasságokba emelkedett a jelentősebb üvegházhatású gázok, a szén-dioxid, a metán és a nitrogén-oxid légköri koncentrációja.

Alaszkai gleccser. A globális felmelegedés hatásai már az arktikus vidékeken is egyre jobban érezhetők Forrás: Elter Károly

A szén-dioxid koncentrációja globálisan 402,9 ppm (parts per million, az egész milliomod része) volt, vagyis először haladta meg a modern légköri mérések kezdete óta a 400 ppm-et, valamint a jégben mért, akár 800 ezer évre visszanyúló értékeket - írta a NOAA.

- áll a jelentésben.