Sokkoló látvány: kék színű kutyák lepték el az utcákat

kék kutya
Vágólapra másolva!
Meglehetősen szokatlan látvány fogadta a Navi Mumbai nevű indiai városban élőket: kék színű kutyák lepték el az utcákat. Bár külsejük első látásra mókásnak mondható, az élénk szín nincs éppen kedvező hatással az ebek egészségi állapotára.
Vágólapra másolva!

A Hindustan Times cikke szerint az állatok a Taloja ipari körzetben bóklásztak. A város e részében rengeteg gyógyszergyár és élelmiszeripari üzem működik, amik tisztítatlanul eresztik a szennyvizet a helyi Kasadi folyóba. A négylábúak szőrét valószínűleg a vízbe került kemikáliák festhették kékre. A kutyákat ábrázoló fotókat egy Navi Mumbaiban működő állatvédő szervezet (Navi Mumbai Animal Protection Cell, rövidítve MPCB) készítette.

Az állatvédők már hivatalosan is benyújtották a panaszt a hatóságoknak, ám azok idáig nem tettek semmilyen konkrét lépést a helyzet orvoslására. Most sokan amiatt aggódnak, hogy a kutyák szőrét befestő vegyi anyag károsítani fogja a folyó környékén élő emberek és állatok egészségét.

Why are dogs turning blue in this Mumbai suburb? Kasadi river may hold answers

Untreated industrial waste being released into the Kasadi river may be turning stray dogs near Navi Mumbai's Taloja industrial area blue. Reason: Strays often wade into the river for food, therefore the waste may be dyeing their fur a bright shade of blue. A water quality test at Navi Mumbai Municipal Corporation found the waste treatment was inadequate.

Összesen öt kék kutyát számoltak össze

– nyilatkozta Arati Chauhan, az MPCB vezetője. Chauhan szerint munkatársainak öt pórul járt ebet sikerült összeszámolniuk, akik ezt követően kérték a hatóságokat, hogy intézkedjenek a környezetszennyező cégek ellen.

Persze még így is kérdéses, hogy meg fog-e oldódni a probléma. A környékbeli halászok ugyanis már korábban panaszkodtak arra, hogy a folyó tele van vegyi anyagokkal, mégsem történt semmi látványos fejlemény az ügyben.

Az MPCB szerint a szennyezésért egy mosószereket gyártó üzem a felelős. A cég egy hetet kapott arra, hogy eltávolítsa a folyóba ömlő szennyezőanyagokat és megakadályozza, hogy emberek vagy állatok érintkezzenek a káros kemikáliákat tartalmazó vízzel. A kék kutyák szőre azóta már le lett tisztítva.