Ezért nem láthat fehér cápát akváriumban

nagy fehér cápa, Great White Shark near the Neptune Islands Australia ALONE AUSTRALIA Cartilaginous fish Cartilaginous fishes Chondrichthyes Chondrichthyes sp CITES Appendix 2 CONTINENT Continental area
Nagy fehér cápa az ausztrál vizekben.
Vágólapra másolva!
Eltűnődött már azon, miért nem tartanak nagy fehér cápát sehol a világon akváriumban? Nem, nem a mérete miatt, hiszen a hasonló nagyságú kardszárnyú delfineket sok helyen láthatjuk a nagy akváriumokban. A fehér cápa viszont nagyon rosszul bírja a fogságot.
Vágólapra másolva!

Az egyik legutóbbi próbálkozás, hogy nagy fehér cápát mutassanak be fogságban Japánban történt. Az okinavai Churami Akváriumban elhelyezett állat azonban csak három napig bírta.

Minden kísérlet megbukott

Már ez előtt is több tucatnyi kísérlet volt az emberek fantáziáját megmozgató óriás közönségnek való bemutatására, de valamennyi hasonló kudarccal végződött.

Az első ismert próbálkozás a híres Marineland nevű kaliforniai óceanáriumban volt az 1950-es évek közepén. Az állat kevesebb, mint egy napig maradt életben. A floridai SeaWorld szintén próbálkozott fehér cápa tartásával az 1970-es, 80-as és 90-es években, de ezek mindegyike vagy az állat pusztulásával vagy szabadon engedésével végződött pár héten belül.

Nagy fehér cápa az ausztrál vizekben Forrás: Biosphoto/© Patrice Heraud / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Patrice Heraud

Az egyetlen intézmény, ahol sikerült 16 napnál tovább életben tartani egy nagy fehéret, a Monterey Bay Akvárium volt. Itt 2004-ben több hónapig életben és egészségesen tartottak egy cápát, de ez inkább a kivétel volt, amely erősítette a szabályt.

Mi lehet a kudarc oka?

Biztosat nem lehet tudni, de akad néhány elképzelés arról, miért bírják ilyen rosszul a nagy fehér cápák a fogságot.

Egyik nagy probléma az étrendjük. Mivel a nagy fehér cápák a csúcsragadozók őstípusai, ezért a természetben akár az éhhalál szélére is sodródhatnak, amíg élő zsákmány helyett dögre fanyalodnának. Ráadásul fogságban nagyon sok fehér cápa megtagadja az evést.

A nagy fehéreknek ezenkívül állandóan úszniuk kell, hogy a víz átáramolhasson a kopoltyúikon és elegendő oxigénhez jussanak (még alvás közben sem állhatnak meg). A természetben hihetetlen távokat tesznek meg. Beszámoltak egy nőstényről, amely alig kilenc hónap alatt elúszott Afrikától Ausztráliáig és vissza, mintegy 20 000 kilométert téve meg ez alatt.

Olyan nagy akvárium készítése, amelyben a cápák valamennyire is jól éreznék magukat, hihetetlen drága lenne és ráadásul a közönség sem igazán élvezné a messze úszó cápák látványát.

Az üvegfal megzavarja az érzékelést?

Az az elképzelés is felmerült, hogy az üvegtartály mesterséges környezete megzavarja a cápák fantasztikusan érzékeny elektromos érzékelését. Ez a természetes környezetben lehetővé teszi számukra a tengeri környezet legfinomabb mozgásainak és változásainak érzékelését. A tartályban azonban könnyen megzavarja ezt a precíz rendszert az üvegfaltól kezdve a környező elektromos berendezésekig sok minden.

Az utóbbi években ráadásul egyre többen emelik fel a szavukat a tengeri akváriumok és az állatok fogságban tartása miatt, így nem valószínű, hogy valaha is állatkertben figyelhetnénk meg a természet e pompás teremtményét. Ami talán nem is olyan nagy kár.