Két hatalmas bálna bukkant fel Horvátországban, Mali Losinj partjainál

Bálnák
A barázdásbálna karcsú, torpedószerű testalkatának köszönhetően gyors úszásra is képes.
Vágólapra másolva!
Két hatalmas barázdásbálna bukkant fel Horvátországban, Mali Losinj partjainál - közölte a horvát Kékvilág Tengerkutatási Intézet hétfőn, amelynek munkatársai két órán át figyelhették meg a nagy termetű állatokat.
Vágólapra másolva!

A bálnák a Mali Losinj-i öböltől öt és fél kilométerre, óránként 6-7 kilométeres sebességgel úsztak dél felé. Egészséges, 17-18 méter hosszú felnőtt példányok voltak, 10-15 percenként bukkantak a felszínre - olvasható a közleményben. A kutatók a megfigyelés alatt adatokat gyűjtöttek a bálnák viselkedéséről, mintát vettek a bőrükről, hogy DNS-vizsgálatot végezzenek rajtuk és fényképeket is készítettek róluk.
A barázdásbálna a második legnagyobb állat a földön.

Az óceánban élő példányok akár 27 méter hosszúak is lehetnek, ugyanakkor a Fölközi-tengerben csak 20-23 méter hosszúra nőnek meg. Akár 100 évig is elélhetnek.

A barázdásbálna karcsú, torpedószerű testalkatának köszönhetően gyors úszásra is képes. Forrás: wikimedia.org


Veszélyeztetett fajnak számítanak, főleg az emberi tevékenység következtében fogy az egyedszámuk.

Számítások szerint mindössze néhány ezer példány maradt.


Kipusztulásuk egyik fő oka, hogy gyakran ütköznek nagy hajókkal a Földközi-tengeren. Az egyik megfigyelt bálnán is láthatóak voltak olyan sérülések, amelyek arra utaltak, hogy hajóval ütközhetett - közölte az intézet.

Az Adriai-tengerben jellemzően nem úsznak bálnák, de tavasszal és nyáron néhány példány felbukkan a dél-dalmáciai Palagruza és a közép-dalmáciai Alma (Jabuka) szigeteknél.


Horvátországban védett állat a bálna. Az intézet felhívta rá a figyelmet, hogy az állatok békések, ugyanakkor ne közelítsék meg, ne ingereljék, és ne kövessék őket hajókkal.