Már a NASA űrközpontját is fenyegeti az árvíz

James Webb űrteleszkóp
Tesztelésre szállítják a Webb űrteleszkópot a NASA vákuumkamrájába
Vágólapra másolva!
A Harvey hurrikán után leszakadó özönvízszerű esőzés és a nyomában járó árvíz már a NASA houstoni Johnson Űrközpontját (JSC) is fenyegeti. Ez azért is különös veszély, mert itt tesztelik az űrügynökség legértékesebb berendezését, a 8,6 milliárd dolláros James Webb űrtávcsövet.
Vágólapra másolva!

Mint a nemzeti űrkutatási testület otthona és a Nemzetközi Űrállomás kontrollközpontja, a JSC a NASA emberes űrrepülési programjának szíve. Ezenkívül azonban itt található a NASA legnagyobb vákuumkamrája, a Chamber A, amely a központ 32-es épületében foglal helyet.

Ebben a kamrában folyik július óta a Webb űrteleszkóp tesztelése, melynek során szimulálják a mélyűr körülményeit.

Tesztelésre szállítják a Webb űrteleszkópot a NASA vákuumkamrájába Forrás: NASA

A tervek szerint jövő év októberében útra induló Webb távcső eddig a valaha épített legnagyobb, legmerészebb és legdrágább űrobszervatórium, amelyet a Hubble következő generációs helyettesítőjeként emlegetnek.

A NASA űrközpontja alig négy méterrel fekszik a tenger szintje felett, legmagasabb pontja kevesebb mint 7 méterrel emelkedik a tengerszint fölé, ez azonban viszonylag kiemelkedő ponttá teszi a környező vidékhez képest, amelyet már elöntött az ár.

„Jelenleg látszólag egy szigeten tartózkodunk" – írta nemrég tweetjében Royce Renfrew, a JSC repülési igazgatója. „Nincs kijárat a területemről. Mindenütt elhagyott autók az utakon."

A James Webb űrtávcső tükre Forrás: NASA

Hétfőre az űrközpontot le is zárták mindenki elől, aki nem nélkülözhetetlen a létesítmény üzemeltetéséhez. A központ napokig zárva maradhat , mivel a Harveyt követő heves esőzés legalább keddig eltart (még a cikk írása idején is esik).

A központban dolgozók viszont azt üzenték, hogy mindent megtesznek a létesítmény és különösen a Webb teleszkóp védelmében. Noha még a 32-es épületben is felmosórongyokkal és vödrökkel kell helyenként feltakarítani a vizet, nincs szivárgás a Chamber A közelében, és a teleszkóp „tökéletesen rendben van".