Működésbe helyezték a világ legnagyobb röntgenlézerét

2017.09.02. 12:25

Működésbe helyezték Németországban a világ legnagyobb röntgenlézerét, amely atomi szinten képes képeket készíteni a struktúrákról és folyamatokról - jelentették be német tudósok pénteken.

A Hamburg közelében lévő DESY kutatóközpont szakemberei elmondták, hogy pénteken indították be a lézert, amely másodpercenként 27 ezer igen rövid, a lézerfényhez hasonló tulajdonságokkal rendelkező, a hagyományos röntgenforrásokénál egy milliárdszor erősebb röntgenfelvillanást produkál.

A tudósok abban bíznak, hogy az European XFEL-projekt új korszakot nyit a kutatásokban. A DESY kutatói szerint az XFEL segítségével megfejthetik "vírusok és sejtek molekuláris összetételét, háromdimenziós képeket készíthetnek a nanoszféráról, lefilmezhetik a kémiai reakciókat és tanulmányozhatják a bolygók mélyében lezajló folyamatokat".

Az egyik legnagyobb európai kutatási infrastruktúra, a European XFEL tervezése 20 éve kezdődött. A röntgenlézer létrehozásában 11 ország - Dánia, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svájc, Svédország és Szlovákia - vett részt.

A tervek szerint az első kísérleteket szeptember közepén kezdődnek. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban két kutatócsoport készül arra, hogy a hamburgi létesítmény egyik első használója legyen.