Néhány nap alatt két napkitörést is észleltek

napkitörés
Vágólapra másolva!
A Német Űrközpont szakértői szerint néhány nappal az előző kitörés után újabb napkitörés történt. Régóta nem tapasztalt aktivitás mutatkozik a Napon.
Vágólapra másolva!

"Vasárnap egy még erősebb napkitörés történt, ami koronakidobódást okozott" - mondta Jens Berdermann, az űrközpont munkatársa kedden. A kilökődéskor távozó elektromos részecskék a Föld atmoszférájába kerülve akár sarki fényekként is megjelenhetnének.

"Jelenleg azonban úgy tűnik, ez nem történik meg, legalábbis a mi szélességi köreinken. Eddig nem jutottak el idáig erősebb napszelek" - mondta a szakértő.

A töltött részecskék

másodpercenként 400 kilométeres sebességgel

haladnak a Föld felé, de egy nagyon erős koronakidobódás esetén a 2-3 ezer kilométer/másodperces sebességet is elérhetik. Ha egy ilyen napvihar közvetlenül eléri a Földet, az zavart okozhat a kommunikációs és navigációs eszközök működésében vagy tönkre is teheti azokat.

Ilyen egy napkitörés Forrás: NASA

Legrosszabb esetben akár

az űrben lévő műholdakat is károsíthatják.

Egy naptevékenységi ciklus nagyjából 11 évig tart. Ez alatt az idő alatt a Nap mágneses terének északi és déli pólusa felcserélődik, majd növekszik, végül pedig ismét csökken a Nap aktivitása. Jelenleg éppen csökkenő fázisban van. "Meglepő, hogy épp most ilyen aktív" - véli a kutató.

Az eddigi

legszélsőségesebb napkitörés 1859-ben

érte el a Földet - az úgynevezett Carrington-esemény a Földön valaha észlelt legnagyobb mágneses vihar volt.

"Akkoriban még nem volt ilyen fejlett technikai infrastruktúra. Ma egy olyan vihar nagyon kritikus esemény lehetne. Technikai szempontból erősen visszavetne minket" - mondta Berdermann.