Elpusztult a legöregebb kínai sztárpanda

2017.09.14. 08:43

Elpusztult Pasze, a világ legidősebb fogságban élő óriáspandája. Életkora emberi évekre vetítve jóval meghaladta a 100 évet. Egyébként 37 éves volt.

A nőstény medve az egyik legismertebb panda volt Kínában, 1990-ben róla mintázták az Ázsiai Játékok kabalafiguráját.

Születésnapját minden évben nagy pompával ünnepelték a fucsoui pandakutató központban.

Noha magas volt a vérnyomása és néhány éve szürkehályogműtéten is átesett, gondozói szerint akkor jó egészségnek örvendett. A 100 kilós állat azonban már megöregedett, ezért csak folyadékokkal és kevés bambuszlevéllel táplálták.

Nehéz szívvel és mély szomorúsággal tudatjuk, hogy Pasze, a sztárpanda, aki a barátság hírnöke volt Kínában és külföldön, 2017. szeptember 13-án 8 óra 50 perckor 37 évesen elhunyt- adott ki közleményt csütörtökön a pandakutató központ. A kínai köztévében élő riportot sugároztak a korrekorder óriáspanda búcsúztatásáról.

Pasze születésnapját a tévé is mindig közvetítetteForrás: AFP/Str

Tavaly októberig a hongkongi állatkertben lévő Csia Csia volt a világ legidősebb óriáspandája, a nőstény 38 évesen halt meg. Vadon 15-20 évig élnek a pandák, fogságban azonban a jobb életkörülmények miatt sokkal hosszabb életkort is elérnek.

A központ igazgatója szerint a matuzsálemi korú óriáspanda többféle betegségben szenvedett, köztük májzsugorban és veseelégtelenségben. Június óta betegeskedett, és az orvosok minden lehetséges módon próbálták meghosszabbítani életét.

A pandaközpont kedvencének hamvait egy múzeumban helyezik el, hogy úgymond "az emberek örökké emlékezhessenek rá és osztozhassanak az ember és természet közti harmonikus fejlődés szellemiségén".

Az egyedül Kínában honos óriáspandák a világ legveszélyeztetettebb állatfajai közé tartoznak; a legfrissebb felmérések szerint 2013 végén 1864 élt közülük vadon, 422 pedig fogságban.

Szakértők szerint Paszi szokatlanul hosszú életének jelentős tudományos értéke volt, mert a közeg, ahol élt, jelentősen eltér az óriáspandák természetes élőhelyétől.