Óriás tengeri csigák őrzik a Nagy-korallzátonyt Ausztráliában

tritonkürtcsiga, charonia tritonis, töviskoronás tengeri csillag Action Actions ADULT Adults Aquatic species Asteride Asterides Atlantic trumpet triton (Charonia tritonis) Atmosphere (Ambiance) Atmospheres (Ambiance) Barrier reef Barrier reefs
Töviskoronás tengeri csillagot fogyasztó tritonkürtcsiga
Vágólapra másolva!
Óriás tengeri csigákat tenyésztenek és engednek szabadon a Nagy-korallzátonynál ausztrál kutatók, hogy így irtsák ki a pusztító töviskoronás tengericsillagot.
Vágólapra másolva!

Az Ausztrál Tengeri Kutatóintézet (AIMS) szakértőinek hétfői közlése szerint 454 ezer amerikai dolláros támogatást kaptak a szövetségi kormánytól a tenyésztési programra, írja az MTI.

A tritonkürtcsiga (Charonia tritonis) természetes ellensége a töviskoronás tengericsillagnak (Acanthaster planci), mely kártevő a korallzátony pusztulásának egyik fő oka. Egy négyzetkilométernyi területen mintegy 150 ezer ilyen kártékony állat is élhet.

A tritonkürtcsigát, mely akár 50 centiméter hosszúra is megnőhet, az 1960-as években házáért vadászták, emiatt a kihalás szélére került.

Töviskoronás tengeri csillagot fogyasztó tritonkürtcsiga Forrás: Biosphoto/Yann Hubert / Biosphoto/Yann Hubert

Az AIMS júniusban kezdődött projektje keretében már több mint 100 ezer úszó lárva kelt ki.

Josh Frydenberg ausztrál környezetvédelmi miniszter szerint ha a kutatás sikeres lesz, a tritonkürtcsigák elkergethetik a töviskoronás tengericsillagokat a korallzátonyról. Megfigyelték ugyanis, hogy ezek az állatok elmenekülnek a ragadozók elől.

"A tenyészprogram célja egy nagyon sérülékeny faj védelme" - mondta Frydenberg.