Nagy veszélyben vannak a HIV-fertőzött dohányosok

dohányzás
A dohányzásnak közismertek a kockázatai, és az egészségre gyakorolt káros hatásai
Vágólapra másolva!
A HIV-fertőzött, ám gyógyszerrel folyamatosan kezelt dohányosok gyakrabban halhatnak meg tüdőrákban, mint AIDS-ben.
Vágólapra másolva!

A 20-64 év közötti, AIDS-ellenes, úgynevezett antiretrovirális gyógyszerekkel folyamatosan kezelt 644 200 HIV fertőzött amerikai közül nagyjából 60 ezer hal meg 80 éves koráig tüdőrákban, ha dohányzási szokásain nem változtat - vélik amerikai kutatók. "A kezelt HIV-esek fő haláloka ma Amerikában nem a vírus, hanem a dohányzás" - írta Krishna Reddy, a bostoni Massachusettsi Általános Kórház és a Harvard Orvosi Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Hozzátette, hogy az antiretrovirális gyógyszerek elterjedésének köszönhetően ma a HIV-fertőzöttek hosszú életet élhetnének, ám ma már olyan sokan halnak meg közülük rákban, hogy az arány gyakran magasabb, mint a népesség átlaga. A rákos daganatok közül vezető halálok körükben a tüdőrák - írták a JAMA Internal Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerzői.

Az amerikai HIV-fertőzöttek több mint 40 százaléka dohányzik, ez az arány több mint duplája az általános népességben mért értéknek. A kutatók megbecsülték, mekkora eséllyel halnak meg tüdőrákban azok, akik 40 évesen kezdték meg a HIV-kezelést és dohányosok voltak. Megvizsgálták, hogyan változik a kockázat, ha abbahagyják és ha folytatják a dohányzást.

Forrás: Dreamstime

Az eredmények

Azt találták, hogy azok a HIV-fertőzöttek, akik a kezelés megkezdése után folytatták a dohányzást, 6-13 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg tüdőrákban, mint hagyományosan az AIDS-hez köthető okokból. A tovább dohányzó férfiak közül az erős dohányosok 29 százaléka, a közepesen dohányzók 23 százaléka, a keveset dohányzók 19 százaléka halhat meg tüdőrákban 80 éves koráig a kutatók becslései szerint. A nőknél ugyanezeket az arányokat 29, 21 és 17 százalékra tették.

Mind a nők, mind a férfiak tüdőrákkockázata látványosan csökkent, ha abbahagyták a dohányzást.

A HIV-fertőzötteknek talán azért rosszabbak a tüdőrák túlélési esélyei, mert a daganatot előrehaladott állapotban diagnosztizálják, vagy azért, mert az immunrendszerük kevésbé képes elviselni a rákellenes kezeléseket - magyarázta Ronald Mitsuyasu, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem orvosi karának kutatója.