Szokatlan helyen bukkantak rá a csontokkal teli csónakra

viking csónak
A kék zsinór jelöli a hajó eredeti szerkezetét. Mivel a faelemek elkorhadtak, már csak a fémszerkezet és néhány rozsdás szeg utal az egykori vízi járműre
Vágólapra másolva!
Csontokkal teli viking csónakmaradványt találtak egy norvég piactér alatt – írja az IFL Science.
Vágólapra másolva!

A felfedezést a tengerparti Trondheim városában tették a Norvég Örökségvédelmi Kutatóintézet munkatársai. A csónak farészei idővel elkorhadtak, így már csak annak rozsdás fémszerkezete maradt meg. A vizsgálatok alapján a csónakot 1000 évvel ezelőtt temethették a föld alá.

A különleges „hajósírban" talált földi maradványok annyira rossz állapotban voltak, hogy a DNS vizsgálat sem vezetett eredményre, csupán annyit sikerült kideríteni, hogy azok mindenképpen emberhez tartoztak. A csontok mellett személyes tárgyakat, egy kanalat és egy kulcsot is találtak a régészek.

- nyilatkozta Knut Paasche, az intézet munkatársa. Hozzátette: nagy valószínűséggel egy temetkezési halom is volt a csónak és a sír felett.

A kék zsinór jelöli a hajó eredeti szerkezetét. Mivel a faelemek elkorhadtak, már csak a fémszerkezet és néhány rozsdás szeg utal az egykori vízi jármű létezésére Forrás: Norwegian Institute for Cultural Heritage Research (NIKU)

A szakértő azt is elmondta, hogy a szóban forgó vízi jármű egy Åfjord környékén felfedezett közepes méretű és lapos fenekű csónakra hasonlít – az ősi viking hajók leszármazottjára.

Az åfjordi hajó készítésének ideje a korai viking korra, nagyjából a 7. és a 10. század közé tehető. Ez volt az az időszak, amikor a viking harcosok kirajzottak Skandináviából és többek között eljutottak Britannia, Izland és Észak-Afrika földjére is.

A hajósírok nem számítanak nagy ritkaságnak Norvégiában, ám ez az első olyan lelet, amit Trondheim központja alatt találtak. Ez arra utal, hogy a település jóval régebb óta létezik, mint azt eddig hitték.