A vulkánkísérletektől a szabadulószobáig számtalan program az ELTE-n

Vágólapra másolva!
A vulkánkísérletektől a szabadulószobáig számtalan különleges program várja az érdeklődőket az ELTE több karán is a Kutatók éjszakáján pénteken.
Vágólapra másolva!

Az Állam- és Jogtudományi Karon jogi szempontból vizsgálják majd napjaink egyik legnépszerűbb sorozatát, a Trónok harcát, illetve A hullám című filmet. Emellett a látogatók megtudhatják, mi történik a tárgyalóteremben, és felidézhetik a századforduló Budapestjének bűneseteit - írják az egyetem MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.

A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon rendezett szociogrammatika programon speciális eszközök segítségével egy képzeletbeli közösség hálózatát térképezhetik fel a jelenlévők, és a Tiszta szívvel című film művészetterápiás folyamatát is megismerhetik.

A Bölcsészettudományi Karon részt vehetnek többek között litván kezdő nyelvórán, betekinthetnek az ékírás rejtelmeibe, a beszéd- és énekhangképzés műszeres vizsgálatába, valamint a kínai tea művészetébe is.

A Tanító- és Óvóképző Karon szó lesz a pozitív gyermeknevelésről és fegyelmezésről, a művészeti és az egészséges életmódra nevelésről, a kisebbeket pedig robotokkal és interaktív játszóházzal várják.

A Természettudományi Karon a jelenlévők láthatnak játékos vulkánkísérleteket, megismerhetik a kőbe zárt mikroszkopikus élőlények titkait vagy éppen a vízikultúrás növénynevelést, és meggyőződhetnek arról is, hogy a kémiát hogyan lehet a bűnüldözés szolgálatába állítani.

Az élelmiszer-analitikai foglalkozáson kiderül, kemény-e a csapvíz, mennyire sós a kenyér, és igazat mond-e az ásványvíz összetételéről a termék címkéje, sőt megmérettetik a paprikák erőssége is.

A planetáriumi előadásokon a csillagos ég csodáit ismerhetik meg a látogatók távcsöves bemutató során.

A Társadalomtudományi Kar által szervezett szociálpszichológiai szabadulószobában a játékosoknak az idővel versenyezve és egymással együttműködve kell kódokat feltörniük, valamint rejtvényeket megfejteniük.

A Kutatók éjszakáján pénteken országszerte több mint száz helyszínen, mintegy kétezer ingyenes programmal várják a tudomány iránt érdeklődőket. A rendezvénysorozat kiemelt célja a kutatói pálya népszerűsítése, ezért a látogatók bepillanthatnak az egyébként zárt laboratóriumokba és izgalmas kísérleteken is részt vehetnek.

A rendezvények pontos helyszínei és kezdési időpontjai a Kutatók éjszakája (http://www.kutatokejszakaja.hu/)honlapon érhetők el.