Azonnal hívjon mentőt, ha ilyen tüneteket észlel!

Azt hiszed, fiatal vagy még hozzá? Tévhitek az egyik leggyakoribb szívbetegségről fejfájás szédülés dr. life
Vágólapra másolva!
Vécsei László akadémikus azt mondta, hogy stroke, szélütés gyanúja esetén azonnal a mentőket kell hívni, mert minden elvesztegetett percben idegsejtek milliói pusztulnak el.
Vágólapra másolva!

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora a Stroke-megelőzés éve 2016-2020 kampány keretében tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a stroke legfontosabb kockázati tényezői a kezeletlen magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás.

A szakember szerint szélütésre lehet gyanakodni, ha a beteg arca elferdül, egyik oldala meggyengül, szédülés lép fel, és ehhez végtagzsibbadás társul.

Ilyenkor érdemes arra kérni a pácienst, hogy emelje fel a két kezét, s ha az egyik süllyedni kezd vagy aszimmetrikussá válik a mosoly, félreáll a kinyújtott nyelv, azonnal a mentőket kell riasztani.

Forrás: Polyák Attila/Origo

Vécsei László azt mondta, a sürgősségi osztályon a készenlétben álló neurológus szakember vizsgálata után az esetek nagy részében alkalmazható a vérrögoldás.

Az így kezelt páciensek hosszú távú felépülése pedig lényegesen jobb azokénál, akik nem kapnak időben megfelelő ellátást.

Forster Tamás, az SZTE kardiológiai központjának vezetője azt mondta, azoknak, akik pitvarfibrillációban szenvednek - a szívben kialakuló vérrögök miatt - ötször nagyobb az esélyük arra, hogy szélütést kapjanak, mint az velük azonos korú más embereknek.

Forrás: Dreamstime

A betegség Magyarországon 300 ezer embert is érinthet, előfordulása az átlagos populációban 2 százalékos, ez az arány 70-80 éves korban akár 10 százalékos is lehet.

Szerinte a rendszertelen pulzus a pitvarfibrilláció egyik fontos jele, ilyenkor mindenképpen kardiológushoz kell fordulni, hiszen gyógyszerekkel kezelhető ez a betegség.

Zentay Attila, a mentőszolgálat regionális orvosigazgatója elmondta, szélütés esetén legtöbbször nem a beteg kér segítséget, hiszen állapota miatt nem képes erre, ezért fontos, hogy a laikusok ismerjék az egyszerűen felismerhető tüneteket.