Bármikor bekövetkezhet egy pusztító erejű kitörés

vulkán
Az Agung 2017. szeptember 24-én
Vágólapra másolva!
A vulkanológia egyik nagy kihívása, hogy minél pontosabban legyen képes előre jelezni a potenciális veszéllyel járó vulkánkitöréseket. Az elmúlt két hétben drámai helyzet alakult ki két szigeten is: a Vanuatu szigetcsoporthoz tartozó Ambae szigeten már zajlik a hamuhullással járó vulkáni működés, ezzel egy időben az indonéziai Bali szigetén már tömegesen telepítik ki az embereket, pedig még el sem kezdődött a vulkánkitörés.
Vágólapra másolva!

Egyre több az aggasztó jel, elkezdték a kitelepítést

A vulkánkitörés előrejelzésének lényege, hogy a felszín felé törő magma jeleit észlelni lehessen, és amennyiben a jelek arra utalnak, hogy a tűzhányó bármikor kitörhet, a készültségi fokot a legmagasabb szintre kell emelni.

Vanuatun eddig hatezer embert telepítettek ki a vulkáni aktivitás miatt Forrás: Origo

Ez utóbbi további intézkedéseket jelent, mint például a lakosság kitelepítését a kiemelten veszélyes területekről.

A magma mozgását jelezhetik a gyarapodó vulkáni földrengések, a tűzhányó felszínének emelkedése, a felszínre törő gázok, és a térségben megemelkedő felszíni hőmérsékleti anomália.

A Bali szigetén fekvő Agung utoljára 1963-ban tört ki Forrás: Coconauts News

Az indonéz hatóságok ( PVMBG, Pusat Vulkanologi dan Mitigasi Bencana Geologi) már a múlt hónapban, szeptember 14-én életbe léptették a 4 fokozatú skálán a második készültségi szintet, a Bali sziget keleti oldalán fekvő Agung vulkán térségében, ami a "figyelmeztető" fokozatot jelenti.

Négy nappal később már 3-as fokozatra emelték a készültséget,

mivel egyre több földrengést észleltek, amelyek mind vulkanotektonikus eredetűek voltak, azaz a magma mozgásához kapcsolódó kőzettest törések következtében pattantak ki. Ismét négy nap telt el, amikor szeptember 22-én este kiadták a legmagasabb készültségi fokozatot.

A négyes szint azt jelenti, hogy az Agung bármikor kitörhet Forrás: News.com.au

A 4-es szint azt jelenti, hogy a tűzhányó bármikor kitörhet, és ezért a vulkán 9-12 km körzetéből minden lakost ki kell telepíteni.

Ez több mint 50 ezer embert érint. Az elővigyázatosság oka, hogy naponta már több mint 700 földrengést észleltek, és ezek között egyre több volt a sekély, azaz néhány kilométer mélységből kipattant rengés.

A sztartoszférába rontott a pusztító kitörés hamuoszlopa

Miért különösen aggasztóak a jelek? Az Agung a viszonylag ritkán működő tűzhányók közé tartozik, évszázadonként átlagosan egy alkalommal tör ki.

Az eddigi utolsó kitörése 1963-ban történt,

amelyet a 20. század legnagyobb, és sok halálos áldozattal (közel 2000-en estek áldozatul) járó kitörései között tartanak számon.

Az 1963-as robbanásos kitörésnek sok halálos áldozata volt Forrás: Tűzhányóblog

Akkor kisebb robbanásos kitörésekkel és csendesebb lávafolyással kezdődött a vulkáni működés, a kitörést megelőzően mindössze két napon át tartó rengéseket jegyeztek fel. Az első nagyobb robbanásos kitörés egy hónappal a vulkáni működés megindulása után következett be, március 17-én. A 7 órán keresztül tartó kitörés során több mint 20 km magasra, a sztratoszférába tornyosuló hamufelhőből jelentős területen hullott vulkáni hamu, elsősorban a tűzhányótól nyugatra.

Anagy 1963-as kitörési folyamat egészen a következő év elejéig eltartott Forrás: Collecite Tropen Museum

Mindeközben pusztító piroklaszt-árak zúdultak le a vulkán oldalán mélyült völgyekben, északi és déli irányban.

A vulkáni működés csapadékos időszakban zajlott, ami miatt iszapárak (úgynevezett laharok) keletkeztek, és jutottak el mindent elsodorva a folyóvölgyekbe, több mint 10 kilométer távolságra. A vulkán működés ezután csendesebbé vált, de nem szűnt meg.

Szeptember 20. óta több mint ezer sekélyfészkű rengést detektáltak Forrás: Tűzhányóblog

Május 16-án a korábbinál is erősebb, heves robbanásos kitörés következett be,

ami jelentős rombolást okozott a környező településeken. Az ezt követő vulkáni működés egészen 1964. január 17-ig tartott.

Globális kihatása volt az 1963-as kitörésnek

A vulkáni képződmények vizsgálata alapján rekonstruálhatóak voltak a kitörést megelőző magmakamra folyamatok. A vulkáni kőzetekben lévő kristályok kémiai összetétel változása jelezte azt, hogy a magmakamrába friss, magas hőmérsékletű bazaltos kőzetolvadék nyomult, és ez a magmakeveredés nagy szerepet játszhatott a kitörés megindulásában.

Magas kéntartalmú vulkáni hamufelhő. A hamuoszlop teteje sárga színű a kéntől (a kép illusztráció) Forrás: Daily Trust

A felszínre tóduló magmának nagy volt a kéntartalma, a kén-dioxid gázok a magas légkörbe is feljutottak,

ahol a reakciók során kénsav aeroszol jött létre, ez pedig érezhető globális klimatikus hatást, az átlaghőmérséklet kis mértékű csökkenését váltott ki.

Éppen a turistaszezon kezdetére esik a növekvő vulkáni aktivitás

A helyi vulkanológusok a korábbi kitörések alapján szerkesztették meg az Agung vulkán kitörési veszély térképét, ami kijelöli azokat a területeket, ahonnan a készültségi szint legmagasabb fokozata esetén ki kell telepíteni a lakosságot.

Az Agung szinttérképe Forrás: Tűzhányóblog

Rendelkezésre áll tehát a tűzhányó korábbi - aggasztó, komoly veszélyekkel járó - kitörési története, nagyszámú, naponta kipattanó földrengés, ami a mélyben lévő magma mozgására utal, és egy környezet, amely már 1963 óta is sokat változott, hiszen

a növekvő számú lakosság mellett évente több mint 5 millióan látogatnak Bali szigetére,

ráadásul most kezdődik Ausztráliában a turista időszak, amikor nagyok sokan repülnek át a szigetre.

Fennáll a veszély, hogy az Agung egy újabb robbanásos kitörést produkál Forrás: News.com.au

Ehhez még azt is hozzá kell tenni, hogy a helyi veszélyek mellett,

potenciálisan azzal is számolni kell, hogy egy esetleges nagy robbanásos kitörésnek akár globális klimatikus hatása lehet.

Az aggodalom tehát megalapozott, a kulcskérdés, mint minden más természeti veszély előrejelzésénél az, hogy megjósolható-e pontosan, mikor következik be a vulkánkitörés? A válasz: nem, ez nem mondható meg előre egzakt módon, sőt az is elképzelhető, hogy végül nem történik meg a vulkán kitörése.

Igen nagy a kitelepítés miatti pszichés nyomás

A meghökkentőnek tűnő állítás mögött az bújik meg, hogy a vulkanológusok sem rendelkeznek a jövőbe látás képességével,

azaz az általuk észlelt jelek alapján legfeljebb valószínűsíteni tudnak eseményeket.

Jelen pillanatban a jelek arra utalnak, hogy bármikor megindulhat egy erős vulkánkitörés, és ismerve a lefolyási lehetőségeket, ez komoly veszélyt jelent a lakosságra.

Az Agung 2017. szeptember 24-én Forrás: Tűzhányóblog/Sonny Tumbelaka

Ilyen esetben pedig nincs más lehetőség, mint a kitelepítés és a lakosság felkészítése arra, hogy egy vulkáni kitörés esetében mit kell tenni. Ez még jó eset, mivel van idő a felkészítésre és mindez életeket menthet meg, azonban az idő múlásával egy másik veszéllyel is szembe kell nézni.

A szeizmikus aktivitás hirtelen megugrását ábrázoló grafikon Forrás: Tűzhányóblog

A lakosság többsége nem élte át a legutolsó vulkánkitörést, és ezért nincs tapasztalata arról, hogy mit is jelent egy vulkáni működés, annak megannyi veszélyforrásával. A kitelepített emberek türelme az idő múlásával egyre inkább fogyni fog.

A kitöréseket nem lehet egész pontosan előre megjósolni (a kép illusztráció) Forrás: Origo

Otthagyták ingóságukat, minden vagyonukat, állataikat - előbb-utóbb vissza fognak szállingózni a lakóhelyükre, sőt az sem kizárt, hogy megtagadják a kitelepítést, mondván nem történik semmi. Itt van tehát a dráma!

Amennyiben a vulkánkitörés megindulása elhúzódik, a potenciális veszély is megnő,

hiszen sokan visszatérnek a veszélyzónába. Ez különösen érzékennyé teszi a kríziskezelést, és ekkor különösen nagy szerepe lesz a veszély kommunikációnak.

Fontos, hogy csak szakmailag hiteles híreket kapjon a lakosság

A következő napok tehát különösen kritikusak lesznek az Agung vulkán környezetében. A vulkanológusok folyamatosan közlik a tűzhányó mélyéről érkező jelekből levonható információkat, a hatóságok pedig ezek alapján látják el tanácsokkal a lakosságot. Jelenleg továbbra is nagyszámú földrengés pattan ki, (ez akár a friss magmával való keveredés jele is lehet), és a kitörés bekövetkezésének még mindig nagy a valószínűsége, a kérdés tehát, hogy ez pontosan mikor, és vajon egyáltalán bekövetkezik-e?

Továbbra is kérdés, hogy a fenyegető előjelek ellenére bekövetkezik-e a kitörés Forrás: Stuff.co.nz

Mennyire más világban élünk ma, mint akár csak két három évtizeddel ezelőtt! Az internet, ezen belül a Facebook és a Twitter időszakában az információk rendkívül gyorsan terjednek.

Gyorsan terjednek a rém- illetve a fals hírek is,

ezért különösen fontos, hogy a lakossághoz eljutó hírek hiteles forrásból származzanak, mert csak ezzel előzhető meg a tömeges pánik.

Az Etna láva-tűzijátéka. Akitörések előrejelzése a vulkanológia legnagyobb kihívása Forrás: Citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Vincenzo Barbagallo

Janine Krippner vulkanológus ezért Twitter-üzenetekben folyamatosan közli a megbízható, szakmailag kontrollált híreket, a weblapján pedig összegyűjtötte azokat a forrásokat, amelyek hitelesen tájékoztatják a lakosokat a vulkán aktuális állapotáról. Jelen pillanatban ez a maximum, ami szakmailag hitelesen megtehető. A várakozás ideje pedig segíti a hatékony felkészülést az esetleges nagy vulkánkitörésre.

(A szerző az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetője)