Három kérdés alapján megtudhatja, mennyire intelligens

IQ-teszt
PSYCHOLOGY TEST Investigate Inspection Inspect Examining Exam EXAMINATION Examine Examinations INVESTIGATION Investigating Tests TEST testing I.Q. test IQ test IQ tests I.Q tests logic test
IQ-teszt
Vágólapra másolva!
Az úgynevezett kognitív reflexiós teszt (CRT) a világ legrövidebb IQ-tesztjeként vált ismertté. Úgy tűnik mindössze három kérdés helyes megválaszolása választja el a világ Einsteinjeit a világ Homer Simpsonjaitól. Persze azért ezt sem kell véresen komolyan venni, mint ahogy az IQ-tesztek nagy többségét sem.
Vágólapra másolva!

A kvízt 2005-ben dolgozta ki Shane Frederick, a Princeton pszichológusa. A teszt az emberek azon képességét vizsgálja, hogy mennyire képesek figyelmen kívül hagyni az ösztönszerű válaszadást, és képesek megfontoltabban, racionálisan gondolkodni.

Pszichológiai szaknyelven szólva azt nézi, hogy mennyire jó az ember gondolkodásmódjában az 1. rendszer (intuíció) mellőzésében a 2. rendszer (analitikus gondolkodás) javára. A CRT sikeres teljesítéséhez gondolkodni kell a válaszon és fenntartással kell kezelni az ösztönszerű választ.

Ahhoz, hogy valaki bizonyítsa a zsenialitását, nem elég csak a három kérdés helyes megválaszolása, de fontos az időtényező is. A gyorsabb a válasz általában magasabb IQ-t jelez. A három kérdés egy percen belüli megválaszolása már 100 feletti IQ-ra utal.

IQ-teszt Forrás: BSIP/BELMONTE / BSIP/Belmonte

Bár a kérdések könnyűnek tűnnek, azért ne bízzuk el magunkat. Egy 3428 embert magában foglaló tanulmányban a résztvevők 33 százaléka elrontotta az összes választ és 83 százaléka elrontott legalább egy választ. Az amerikai elit egyetem, a MIT hallgatóinak 48 százaléka ért el 100 százalékos eredményt.

Íme a kvíz

  1. Egy ütő meg egy labda összesen 1 dollár 10 centbe kerül. Az ütő 1 dollárral többe kerül, mint a labda. Mennyibe kerül a labda?

  2. Ha 5 gép 5 perc alatt 5 kütyüt gyárt, akkor mennyi idő alatt készít 100 gép 100 kütyüt?

  3. Egy tavon egy párnában nőnek a tavirózsák. A párna területe naponta megduplázódik. 48 napba telik, amíg a tavirózsák teljesen beborítják a tavat. Mennyi ideig tart, amíg a tavirózsák párnája csak a fél tavat lepi el?

A válaszokért kattintson a következő oldalra!