Kálvin lopott nyugtája visszakerült Svájcba

2017.10.12. 14:44

Egy Kálvin János által aláírt, több mint 100 éve ellopott nyugtát adott vissza a Sotheby's aukciósház a genfi kantonnak, amelynek még tavaly decemberben sikerült megakadályoznia, hogy New Yorkban elárverezzék a dokumentumot - számolt be a Tribune de Geneve című svájci lap.

Több milliót érő nyugta

Az 1553. december 15-én kelt dokumentumon a reformáció nagy alakja elismeri, hogy átvette fizetését a vallásügyi kancelláriától. A vallástörténeti ereklyét a néhai Charles Caldwell Ryrie amerikai teológus mintegy 200 régi dokumentumot, köztük bibliákat felvonultató gyűjteményének részeként akarták elárvereztetni a Sotheby's aukciósházzal 2016. december 5-én, New Yorkban.

Kálvin János fiatalkori portréja a 16. század első felébőlForrás: Wikimedia Commons

Az átvételi elismervény leütési árát 20-30 ezer dollár (5,2-7,8 millió forint) közöttire becsülték.

A levéltár visszaszerezte Kálvin nyugtáját

Pierre Fluckigert, Genf kanton levéltárának illetékesét egy szakértő értesítette annak idején a dokumentum felbukkanásáról, és miután Fluckiger megerősítette, hogy az archívum egy hiányzó darabjáról van szó, a Sotheby's úgy döntött, visszatartja a Kálvin által szignált dokumentumot mindaddig, amíg nem tisztázódik, kinek a jogos tulajdona az irat.

Kálvin János  VI. Edward angol királynak írt sajátkezű levelének faximiléjeForrás: Wikimedia Commons

A feleknek végül sikerült megegyezniük és a genfi hatóságok - egy nyilvánosságra nem hozott összegért - visszavásárolták az iratot.

A nyolcvanas években már gazdát cserélt a becses dokumentum

A Tribune de Geneve értesülései szerint a visszavásárláshoz szükséges pénzösszeghez két adományozó is hozzájárult, és az iratot csütörtökön adta át hivatalosan az aukciósház munkatársa a genfi városházán.

Kálvin 53 éves korában, egykorú metszetenForrás: Wikimedia Commons

A Kálvin-féle nyugtát egyébként már 1982-ben és 1987-ben is eladták, mindkét alkalommal a Sotheby's árverésén, de a genfi hatóságok annak idején nem tudtak közbelépni, mert nem volt internet, és nem tudtak az árverésekről.