Magyarországon került elő a lepra legkorábbi emléke

2017.10.13. 15:51

Az eddig ismert legkorábbi leprás megbetegedés csonttani tüneteit mutatták ki kutatók a mai Abony közelében a rézkorban élt emberek maradványain.

Szenzációs felfedezés Abony határában

Az elmúlt években egy 5700 évvel ezelőtt élt népesség életmódját és betegségeit vizsgálta egy magyar kutatócsoport. Ennek során a leprás megbetegedés ma ismert legkorábbi nyomait mutatták ki emberi maradványokon.

Rézkori település rekonstrukciójaForrás: Ancient History

A Pest megyei Abony közelében az MTA BTK Régészeti Intézetének munkatársai a késő rézkor kezdetén, Kr. e. 3700-3600 körül ott élő közösség települését tárták fel 2004 és 2008 között.

Az előkerült emberi maradványokat egy antropológusokból és régészekből álló kutatócsoport elemezte

az MTA BTK Régészeti Intézete, az ELTE TTK Biológiai Intézet Embertani Tanszéke, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szegedi Tudományegyetem munkatársainak együttműködésében.

Őskori ember rekonstrukciójaForrás: Twitter

Az archeogenetikai vizsgálatokat az University College London kutatója, Helen D. Donoghue végezte el.

Ezer évvel idősebb az eddig legkorábbinak tartott lelettől

Az antropológiai és paleopatológiai kutatást irányító Köhler Kitti és Hajdu Tamás vizsgálatai alapján a késő rézkori közösség egyik tagján a lepra jellegzetes csonttani tüneteit figyelhetők meg.

A lepra az ókorban és a középkorban is elterjedt rettegett betegség voltForrás: Pepon-2012

Jelenlegi tudásunk alapján ez lehet a világ legkorábbi kimutatott leprás megbetegedése,

mely mintegy ezer évvel korábbi az eddigi legidősebb, Anatóliában fellelt feltételezett esetnél, és hozzávetőleg 1500 évvel korábbi a legidősebb, archeogenetikai eredményekkel is alátámasztott indiai esetnél - olvasható az ELTE MTI-hez csütörtökön eljutattott közleményében. Az elemzések eredményeit bemutató tanulmány a PLoS ONE című folyóiratban jelent meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK