Emberevő krokodilra vadásznak Ausztráliában

animal species american crocodile crocodilia crocodile reptile animal saltwater crocodile marine reptile day full length green issue environment environmental issue menacing natural nature wild wildlife nobody north america mexican latin american latin am
Underwater view of american saltwater crocodile on seabed, Xcalak, Quintana Roo, Mexico
Vágólapra másolva!
Emberi maradványokra bukkantak Ausztrália északkeleti csücskében. A törvényszéki vizsgálat megállapította, hogy egy 79 éves asszonyt sósvízi krokodil támadott meg. Az illetékes hatóságok ilyen esetekben igyekeznek minél hamarabb likvidálni az emberhúsra rákapó példányt, pedig amúgy a krokodilok védettek Ausztráliában.
Vágólapra másolva!

Ausztrália Queensland államában, Port Douglasben történt az eset. A tengeri életmódhoz alkalmazkodott krokodilok élnek a környéken, és mivel az 1970-es évek óta védettek, ezért meglehetősen elszaporodtak. Akár hetven évig is elélhetnek, és mivel életük végéig folyamatosan nőnek, egyes példányok hét méteresnél hosszabbra is megnőnek.

A sósvízi krokodil hét méteresnél hosszabbra is megnőhet Forrás: AFP/Image Source/Ken Kiefer

A sósvízi krokodilok bírják az édesvizet is, gyakran felúsznak a tengerbe ömlő folyókon. A krokodil zsákmányállatai között normális esetben nem szerepel az ember, viszont amelyik példány rákap az emberhúsra, az újra és újra megpróbálja, hogy hozzájusson. Ezért a lehető leghamarabb ki kell lőni. Ebben az lehet a vadőrök segítségére, hogy az emberhús után vágyakozó krokodil sokkal vakmerőbbé válik és folyton az ember lakta területek közelében tartózkodik.

A krokodilokat többnyire lustán heverészve ábrázolják, pedig nemcsak a vízben, de a parton és képesek lábukat kinyújtva testüket felemelni a földről, és gyorsabban tudnak futni, mint az ember Forrás: AFP/Biosphoto/Mike Korostelev

Amint a Fox News beszámolt róla, csütörtöki nap folyamán egy erdős folyóparti részen egy kutyát sétáltató férfi felismerhetetlenségig összeroncsolt holttestre bukkant.

Mivel Port Douglasben egyetlen eltűnt személyt tartottak nyilván, ezért a rendőrségnek nem volt nehéz azonosítani, hogy kit tépett széjjel egy méretes krokodil.

A 79 éves Anne Cameron a közelben lévő idősek otthonában élt és súlyos demenciával küzdött. A keddi nap folyamán pár percre felügyelet nélkül maradt és valószínűleg maga se tudta, hogy merre, de sétára indult a trópusi erdőben. Ruhája és botja (már nehezen járt) alapján hamar sikerült azonosítani. A rendőrség mindenkit arra kért Port Douglasben, hogy kerülje azt a bizonyos partszakaszt, amíg sikerül csapdába csalni az embervevő krokodilt.