Emberevő krokodilra vadásznak Ausztráliában

2017.10.13. 14:52

Emberi maradványokra bukkantak Ausztrália északkeleti csücskében. A törvényszéki vizsgálat megállapította, hogy egy 79 éves asszonyt sósvízi krokodil támadott meg. Az illetékes hatóságok ilyen esetekben igyekeznek minél hamarabb likvidálni az emberhúsra rákapó példányt, pedig amúgy a krokodilok védettek Ausztráliában.

Ausztrália Queensland államában, Port Douglasben történt az eset. A tengeri életmódhoz alkalmazkodott krokodilok élnek a környéken, és mivel az 1970-es évek óta védettek, ezért meglehetősen elszaporodtak. Akár hetven évig is elélhetnek, és mivel életük végéig folyamatosan nőnek, egyes példányok hét méteresnél hosszabbra is megnőnek.

A sósvízi krokodil hét méteresnél hosszabbra is megnőhetForrás: AFP/Image Source/Ken Kiefer

A sósvízi krokodilok bírják az édesvizet is, gyakran felúsznak a tengerbe ömlő folyókon. A krokodil zsákmányállatai között normális esetben nem szerepel az ember, viszont amelyik példány rákap az emberhúsra, az újra és újra megpróbálja, hogy hozzájusson. Ezért a lehető leghamarabb ki kell lőni. Ebben az lehet a vadőrök segítségére, hogy az emberhús után vágyakozó krokodil sokkal vakmerőbbé válik és folyton az ember lakta területek közelében tartózkodik.

A krokodilokat többnyire lustán heverészve ábrázolják, pedig nemcsak a vízben, de a parton és képesek lábukat kinyújtva testüket felemelni a földről, és gyorsabban tudnak futni, mint az emberForrás: AFP/Biosphoto/Mike Korostelev

Amint a Fox News beszámolt róla, csütörtöki nap folyamán egy erdős folyóparti részen egy kutyát sétáltató férfi felismerhetetlenségig összeroncsolt holttestre bukkant. Mivel Port Douglasben egyetlen eltűnt személyt tartottak nyilván, ezért a rendőrségnek nem volt nehéz azonosítani, hogy kit tépett széjjel egy méretes krokodil. A 79 éves Anne Cameron a közelben lévő idősek otthonában élt és súlyos demenciával küzdött. A keddi nap folyamán pár percre felügyelet nélkül maradt és valószínűleg maga se tudta, hogy merre, de sétára indult a trópusi erdőben. Ruhája és botja (már nehezen járt) alapján hamar sikerült azonosítani. A rendőrség mindenkit arra kért Port Douglasben, hogy kerülje azt a bizonyos partszakaszt, amíg sikerül csapdába csalni az embervevő krokodilt.