Óriási titkos kamrát találtak a gízai nagy piramisban

A titkos kamra a piramison belül a nagy galéria néven ismert folyosó felett helyezkedik el
Vágólapra másolva!
Hatalmas méretű, titkos kamrát fedeztek fel a tudósok a gízai nagy priamisban. Eredményükről a Nature című tudományos folyóirat csütörtökön megjelent számában adtak hírt.
Vágólapra másolva!

A Hufu-piramis néven is ismert építmény a legrégebbi és egyben az egyedüli fennmaradt csoda az ókori világ hét csodája közül. A piramisban felfedezett üres kamra vagy csarnok méretét tekintve fontos szerepet tölthetett be, egyelőre azonban nem tudják, mi lehet az.

A piramis belső szerkezetét a kutatók a ScanPyramids projekt keretében az úgynevezett müon radiográfia módszerével vizsgálták. Ez a metódus a kozmikus sugárzás melléktermékeiként keletkező müonok alkalmazásán alapul. Az elektronoknál nagyjából 200-szor nehezebb részecskék a röntgensugarakhoz hasonlóan hatolnak be az építménybe. Több száz méternyi kövön képesek áthatolni, mielőtt elnyelődnek. Segítségükkel lehetővé válik a piramis belső struktúrájának háromdimenziós feltérképezése.

A technikát már évtizedek óta használják, a ScanPyramids kutatói azonban most minden eddiginél érzékenyebb műszerekkel dolgozhatnak.

A titkos kamra a piramison belül a nagy galéria néven ismert folyosó felett helyezkedik el Forrás: ScanPyramids

Nem tudják, milyen célt szolgálhatott

A szakértők három különböző müon detektáló módszert kombináltak, a kutatóeszközöket a piramison belülre és kívülre telepítették. A 30 méter hosszú "üres tér" vagy "üreg" a piramis 47 méter hosszú nagy galériája felett helyezkedik el, funkciója egyelőre nem ismert.

Az óbirodalmi Hufu vagy Kheopsz fáraó (Kr.e.2509-2483) piramisát a fáraó uralkodása idején építették. Ez a világ legnagyobb ismert ókori építménye a kínai nagyfal mellett.