Agresszívebbé válnak a cápák a globális felmelegedéstől

cápa
A támadási statisztikák nem igazolják a cápáktól való félelmet
Vágólapra másolva!
A globális felmelegedés számos fenyegető hatása ismert, amely most egy újabb rizikófaktorral egészülhet ki dr. Blake Chapman ausztrál tengerbiológus tanulmánya szerint.
Vágólapra másolva!

Partközelben koncentrálódnak, ha melegszik a víz

A statisztikai adatok elemzése azt mutatja, hogy a Csendes-óceán térségében a különösen meleg és száraz periódusok, az El Nino jelenség idején az emberre potenciális veszélyt jelentő cápafajok a szokásosnál jóval nagyobb számban jelennek meg a partközeli sekély vizekben.

A globális felmelegedés hatására a forró periódusokban a parti övben megnövekszik a cápák egyedszáma Forrás: Origo

Dr. Blake Chapman cápakutató a „Shark Attacks: Myths, Misunderstandings and Human Fear" (Cápatámadások: mítoszok, félreértések és emberi félelem) című legújabb könyvében az elmúlt évek cápatámadási statisztikái valamint meteorológiai adatainak összevetéséből jutott arra az eredményre, hogy a globális klímaváltozás egyik hatása, a tengervíz felmelegedése és a nem provokált cápatámadások számának emelkedése között

közvetlen összefüggés mutatható ki.

Forrás: Origo

Dr. Blake vizsgálódásai szerint a pacifikus térségben periodikusan jelentkező El Nino jelenség idején

szignifikánsan megnövekszik a potenciálisan veszélyes cápafajok egyedszáma az ausztrál partvidéken.

A rendkívüli hőhullámokkal és szárazsággal együtt járó El Nino idején a Csendes-óceán térítők közötti területén az átlagos vízhőmérséklet plusz két Celsius fokkal is megemelkedhet.

A Jason-2 műhold felvétele alapján készült csendes-óceáni tengerszint - és hőtérkép Forrás: NASA/JPL-Caltech

A vízhőmérséklet emelkedése és a cápák egyedszámának a partközeli sekély vizekben történő felszaporodása minden esetben egybeesett a kutató által vizsgált időszakban.

Rekordokat döntött a tavalyi év

„Tudjuk, hogy ez a jelenség hatással volt az ember-cápa interakciókra, mivel a cápatámadások 2009-ben és 2015-ben is megnövekedtek, és mindkét év az El Nino idejére esett. Ez azt jelenti, hogy mind a vízhőmérséklet emelkedése, mind pedig az áramlások megváltozása befolyásolta a cápák viselkedését" – nyilatkozta dr. Chapman a Northern Star internetes lapnak.

A meleg víz hatására megnövekszik egyes potenciálisan veszélyes fajok száma a sekély parti vizekben Forrás: Elter Tamás

2015-ben az Ausztrál Meteorológiai Hivatal jelentése szerint átlagosan két fokkal megemelkedett a tengervíz hőmérséklete,

és a meleg víztömeg a kelet-ausztrál partok felé áramlott. A Floridai Természettudományi Múzeum adatbankjának (International Shark Attack File, ISAF) kimutatása szerint 2015 új évtizedes rekordot döntött az ebben az évben regisztrált 98 nem provokált cápatámadással, amelyből 6 végződött halállal.

Egy, a sekély vízbe kiúszott kékcápa (Prionace glauca) Spanyolország földközi-tengeri partvidékén Forrás: Origo

Ausztráliában 2015-ben összesen 33 cápa-ember interakciót jegyeztek fel,

amelyből huszonkettőt tett ki a nem provokált támadások száma, 16 eset a nagy fehér (Carcharodon carcharias) kettő további incidens pedig a bikacápa (Carcharhinus leucas) számlájára volt írható.

A támadási statisztikák élén a nagy fehér cápa áll Forrás: Mike Rutzen

A forró nyarak egyre több ember csábítanak ki a tengerpartokra. A cápák egyedszámának és a vízi aktivitások számának szignifikáns megnövekedése a parti övben vezet a cápatámadások meredeken emelkedő grafikonjához az El Nino éveiben. Ausztráliában egyébként a „normál" években 10 és 20 között mozog a cápatámadások átlagszáma.

Továbbra is a szörfösök vezetik a fekete mezőnyt

Úgy tűnik tehát, hogy a cápatámadások száma az El Nino éveiben mindig emelkedő tendenciát mutat, de az egyre hosszabb és forróbb nyarakkal jelentkező El Nino mentes években is megnövekedett támadások globális száma.

Tigriscápa (Galeocerdo cuvier) Forrás: Elter Tamás

A rendszeres meteorológiai adatgyűjtések kezdete óta a tavalyi év számított a legmelegebbnek,

és két évtizedes átlagban a tavalyi évben jegyezték fel a legtöbb cápatámadást is.

Az ISAF statisztikája szerint 2016-ban összesen 154 cápás incidenst jegyeztek fel, amelyből 84 volt nem provokált támadás, és ezek közül négy végződött halállal.

Nagy pörölycápa (Sphyrna mokarran) közvetlenül a felszín alatt Forrás: Brian Skerry

A 2015-ös évhez képest, amikor az El Nino hatására Ausztráliában rekordszámú, összesen 22 nem provokált incidens történt, ezzel szemben tavaly 15-re esett vissza a nem provokált támadások száma a kenguruk földjén.

Bikacápa (Carcharinus leucas) Forrás: Origo

Az áldozatok vízi aktivitások szerinti csoportosításában nem történt változás,

harmadik évtizede a szörfösök vezetik a sort,

és ez alól a tavalyi év sem volt kivétel, 2016-ban is az összes incidens 58 %-át a szörfösök szenvedték el.

Továbbra is a szörfösök vezetik az áldozati listát Forrás: Origo

Második helyen a fürdőzők állnak 32,1 %-al, a sznorkelesek sérelmére elkövetett támadások 4,9%-ot tettek ki, és tavaly csak egyetlen esetben ért légzőkészülékes búvárt cápatámadás.

A támadási statisztikák nem igazolják a cápáktól való félelmet Forrás: Elter Tamás

A cápatámadások még ezekkel a számokkal is az állatok által ember ellen elkövetett agressziók rangsorában az utolsó helyen állnak.