Valószínűleg a legrégebbi kutyaábrázolásra bukkantak

kutya sziklarajz
A sok kutyavésetre helyenként teheneket rajzoltak. Alul az eredeti sziklarajz, felül a rajzok kiemelve
Vágólapra másolva!
Feltevések szerint a legkorábbi kutyaábrázolásra bukkantak régészek Szaúd-Arábia északnyugati részén, az Arab-sivatag két régészeti lelőhelyén talált rajzok legalább nyolcezer évesek lehetnek, adta hírül az MTI.
Vágólapra másolva!

A sziklába vésett rajzok közepes méretű, fülüket hegyező, rövidorrú, kunkorodó farkú kutyákat ábrázolnak vadászjelentekben.

A képeken több kutyát nyakukra erősített pórázon tartanak, amelyeket a vadászok derekához erősítettek - olvasható a Science című tudományos folyóirat honlapján.

A sok kutyavésetre helyenként teheneket rajzoltak. Alul az eredeti sziklarajz, felül a rajzok kiemelve Forrás: Journal of Anthropological Archaeology

Ha a képek korának meghatározása megállja a helyét, ez a legkorábbi bizonyíték póráz használatára, amelyet régészeti leletek között találtak.

A Journal of Anthropological Archaeology című folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek úgy vélik, ezek a sziklarajzok feltárják, hogy az emberiség az eddig véltnél ezer évvel korábban elsajátította a kutya háziasításának mesterségét.

Két összemontírozott kutyaábrázolás. Alul az eredeti véset, felül a rajzok kiemelve Forrás: Journal of Anthropological Archaeology

A rajzokon látható, emberek által vezetett kutyák számos feladatot láttak el. Legalább 147 rajz vadászatot ábrázol különféle környezetben, ami arról árulkodik, hogy különböző évszakokban készíthették azokat.

A kutyák a Kánaán-kutyára hasonlítanak, amely több ezer éve jelent meg a Közel-Keleten, már Kr. e. 2000-ből származó egyiptomi rajzokon láthatunk ilyen kutyákat.