Megszállják-e a Földet az idegenek?

ufo, alien, földönkívüli
Hozzánk nagyon hasonlóan nézhetnek ki a földönkívüliek
Vágólapra másolva!
Noha több neves szakember, például Stephen Hawking is aggódik, hogy a földönkívülieknek való üzengetéssel kihívja maga ellen a sorsot az emberiség, mások úgy vélik, semmilyen fenyegetést nem jelent a Földre az ilyen üzenetek elküldése.
Vágólapra másolva!

A kérdés azért vált hirtelen ilyen sürgetővé, mert nemrég üzenetet küldtünk egy tőlünk 12 fényévre található csillagrendszerbe, ahol a feltételezések szerint életre alkalmas bolygók keringhetnek.

Az üzenet címzettje a tőlünk 12,36 fényévre található GJ 273 nevű vörös törpe (más néven Luyten csillaga). A hipotézisek szerint a rendszerben két olyan bolygó keringhet, amelyen barátságos körülmények uralkodnak az élet megjelenéséhez.

Ilyen rádiótávcsőkkel küldenek üzeneteket az űrbe Forrás: SETI

A projekt vezetője egy San Franciscó-i szervezet, a METI (Messaging Extra Terrestrial Intelligence),

melynek tevékenységét már többen bírálták. Míg egyesek szkeptikusak az eredményeket illetően, mások egyenesen veszélyesnek tartják a távoli világoknak küldött üzeneteket, mivel ezek a miénknél sokkal fejlettebb, nem feltétlenül barátságos civilizációkat csábíthatnak bolygónkra. A bírálók között van többek között a világ leghíresebb fizikusa, Stephen Hawking is.

– mondta Dan Werthimer, a berkeley-i Kaliforniai Egyetem SETI kutatója.

Hozzánk nagyon hasonlóan nézhetnek ki a földönkívüliek Forrás: NASA

Az esetleges földönkívüli invázió miatt azonban a METI nem aggódik.

A szervezet vezetője, Douglas Vakoch szerint egy veszedelmes szuperfejlett idegen faj már rég ránk találhatott volna. Az űrbe ugyanis évtizedek óta sugározzuk a rádió- és tévéadások jeleit (igaz ezek jelei jóval gyengébbek, mint az erre készült rádióteleszkóppal küldött üzenetek).

„A bírálók figyelmen kívül hagynak egy kritikus szempontot. A GJ 273b-n élő bármely olyan földönkívüli lény, amely képes csillagközi utazásra, elég fejlett ahhoz, hogy már tud a létezésünkről" – mondta Vakoch.

„A tudatos jelküldés nem növeli annak esélyét, hogy bármely olyan civilizáció felfigyelne ránk, amely elég fejlett ahhoz, hogy fenyegetést jelentsen ránk nézve" – tette hozzá Vakoch.

A METI nem áll le az „üzengetéssel". A következő – mostaninál jóval hosszabb – üzenetet más rádiófrekvencián 2018 áprilisában tervezik elküldeni a projekt résztvevői. A választ – ha érkezik egyáltalán – legkorábban 25 év múlva, 2043. június 21-én kaphatjuk meg.