Alattomos bestia gyilkolja a rettegett fehér cápákat

cápatetem
Vágólapra másolva!
Hatalmas méretük miatt azt hihetnénk, a nagy fehér cápáknál vérszomjasabb ragadozók nem élnek a világ tengereiben. 2017 eleje óta azonban egyre több és több cápatetemet sodor partra a víz. Azt hihetnénk, az emberek gyilkolják e félelmetes tengeri állatokat, de nem ez a helyzet. Valami más vadászik rájuk.
Vágólapra másolva!

Csak ebben az évben öt fehér cápa tetemét találták meg a partra vetve. Nem kölyök példányokról van szó, a legnagyobb leterített ragadozók testmérete elérte a 4,9 méteres hosszúságot is. Mindannyian brutális sérüléseket szenvedtek, hatalmas lyukak tátongtak az állatok oldalán. Mint kiderült, az elkövetők nem emberek, hanem gyilkos bálnák voltak, az elpusztult cápáktól nem messze ugyanis egy csoportnyi kardszárnyú delfin cirkált.

Nem szokatlan jelenség egyébként, hogy az orkák cápákat vesznek célba. A különböző populációk különböző zsákmányra specializálódnak, így például míg az Észak-Amerika északnyugati részén élő gyilkos bálnák halakra vadásznak, a Dél-Afrikától nem messze élő egyedek inkább a cápákat és rájákat veszik célba. Legfőképpen a májra mennek, ez a szerv biztosítja számukra ugyanis a legtöbb energiát. A legtöbb haltól eltérően a cápáknak nincs úszóhólyagja, így csak a máj segítségével képesek a vízben való lebegésre.

Azt is sikerült megfigyelni, hogy a kardszárnyú delfinek akkor képesek levadászni a nagyobb cápákat, amikor azok a tonikus mozdulatlanság állapotában vannak. Ha a cápákat és a rájákat a hátukra fordítják, furcsa, tetszhalott állapotba kerülnek és védtelenné válnak. Furfangos módon ezt használják ki az orkák, hogy megkaparintsák a hőn áhított cápamájat.