Életet találtak az űrben, állítja egy kozmonauta

ISS
A Nemzetközi Űrállomás
Vágólapra másolva!
Baktériumokat találtak a Nemzetközi Űrállomás külső burkolatán, állítja egy orosz kozmonauta, aki szerint a mikroorganizmusok Földön kívüli eredetűek lehetnek. Állítása alapján a most talált mikroorganizmusok még nem voltak jelen a modulon az ISS 1998-as felküldésekor. A hangzatos felfedezés ellenére mindenki óvatossággal kezeli a bejelentést.
Vágólapra másolva!

A mintákat az űrhajósok egy űrséta során gyűjtötték be vatta segítségével. A kozmonauták az űrállomás azon pontjain vizsgálódtak, ahol az elhasznált üzemanyag gyakran lecsapódik. A mintákat további vizsgálatok céljából továbbították a Földre.

„Mint kiderült, a vattákon ragadt baktériumok nem voltak jelen az ISS moduljának felküldésekor" – nyilatkozta az orosz TASZSZ hírügynökségnek Anton Skaplerov orosz űrhajós, aki úgy gondolja, a baktériumok nem a Földről származnak. Ezt az állítást azonban nagyon sokan vitatják, még a TASZSZ is megjegyzi, hogy az élőlényeket vélhetően különböző felszerelésekkel, rakományokkal hurcolta fel a legénység az űrállomásra.

A Nemzetközi Űrállomás Forrás: NASA

Földi szuperlények

Ha nem is az űr távoli régióiból származnak az organizmusok, mindenképpen jelentős lehet a felfedezés, hiszen mutatja, mennyire ellenálló lények élnek bolygónkon. Ezeknek a baktériumoknak ugyanis ki kellett bírniuk az űrbéli vákuumot, valamint a 121 és a -157 Celsius fok között ingadozó hőmérsékletet.

Nemcsak a mikroorganizmusok között találunk „szuperlényeket", ilyenek a medveállatkák (Tardigrada) is. Mindenféle védőfelszerelés nélkül túlélik a világűr mostoha körülményeit, a rendkívüli nyomást és az erős sugárzást.

Jól érzik magukat az űrállomáson

A tudósokat élénken foglalkoztatja az a kérdés, miként hatnak az űrbéli viszonyok a baktériumokra. Ilyen jellegű kutatások már egy ideje folynak a Nemzetközi Űrállomáson. Kiderült például, hogy az űrben tenyésztett E. coli baktériumok sokkal ellenállóbbak az antibiotikumokkal szemben, mint a Földön tenyésztett társaik.

Forrás: IFL Science