Ősi tengeritehén fosszíliáját találták meg Dél-Kaliforniában

tengeritehén, manátusz, fosszília
A tengeritehén maradványainak feltárása
Vágólapra másolva!
Egy 25 millió éve élt tengeritehén megkövesedett maradványait tárták fel a dél-kaliforniai Csatorna-szigeteken.
Vágólapra másolva!

A tengeritehén (más néven manátusz vagy lamantin) fosszilis koponyáját és mellkasát idén nyáron fedezték fel a Santa Rosa-szigeten, Los Angelestől 60 kilométerre északnyugatra - számolt be róla kedden a Nemzeti Park Szolgálat.

A tudósok szerint a maradványok egy korábban ismeretlen tengeritehén-fajból származó egyedé lehetnek, ám ennek bizonyításához előbb még el kell végezni a koponya szakértői vizsgálatát.

A feltárás környékén további fosszíliák is előkerültek, köztük négy másik tengeritehén-maradvány.

A tengeritehenek növényevők, amelyek a sekély vizekben úszkálnak, és a testük hossza akár a négy métert is elérheti. Manapság már csak két fajuk él, a dugong és három manátuszféle.

A tengeritehén maradványainak feltárása Forrás: National Park Service

A rendkívüli leletre két tudós bukkant rá, akik a földrengések által okozott elmozdulások feltérképezésén dolgoztak.

"Ezek a tengeritehén-fosszíliák csupán az elmúlt néhány évben kerülhettek felszínre, korábban évmilliókig el voltak temetve" - mondta el Jonathan Hoffman a Santa Barbara-i Természettudományi Múzeumból, amely a fosszíliák védelméről gondoskodik.

A megkövesedett maradványok sziklás talajba vannak beágyazódva. A fosszíliák védelmére egyelőre impregnált anyaggal és vitorlavászonnal burkolták be a kőzet felszínét, mert a leleteket csak tavasszal emelhetik ki.

A kutatók remélik, hogy a tengeritehén egy fogát is megtalálják, mivel ebből következtethetnének az étrendjére és arra is, hogy milyen idős volt, amikor elpusztult.

A 25 millió éves tengeritehén-fosszília a Föld felszíne geológiai mozgásainak nyomán jócskán utazhatott is: az állat eredetileg több mint 240 kilométerre délre pusztulhatott el a San Diegó-i térségben. Az évmilliók során ugyanis a csendes-óceáni tektonikus lemez észak felé csúszott el.