Először határozták meg Jézus sírjának korát

Jézus, sír, restaurálás
(FILES) This file photo taken on October 28, 2016 shows a Franciscan friar looking the exposed the Tomb of Jesus, where his body is believed to have been laid, as part of conservation work done by a team of Greek team of preservation experts at the Church of the Holy Sepulchre in Jerusalem. Scientific testing at what is believed to be Jesus's tomb dates material there to the fourth century, supporting traditional beliefs surrounding the site, an expert involved in the study said on November 28, 2017. The study offers no further evidence whether or not Jesus was actually buried at the site in Jerusalem, but was consistent with the historical belief that the Romans built a monument there some 300 years after his death. / AFP PHOTO / GALI TIBBON
Vágólapra másolva!
A közelmúltban restaurálások folytak a Jézus feltételezett sírja fölé épült szentélyben. Ennek folyamán mód nyílt a legkorábbi építőanyagok korának meghatározására is, jelentette be kedden az egyik szakértő.
Vágólapra másolva!

Bár a most nyilvánosságra hozott tanulmány nem szolgált új adatokkal arról, hogy valóban Jézust temették-e el ezen a jeruzsálemi helyszínen, de az eredmények egybevágnak a történelmi feltételezéssel, hogy a rómaiak egy emlékművet építettek Jézus feltételezett sírja fölé, nagyjából 300 évvel Jézus halála után.

Ez az első alkalom, hogy ilyen elemzést végeztek a szentnek tartott helyen, amely ma a Szent Sír-templomban található egy fölé emelt díszes síremlék belsejében.

A Jézus sírja fölé emelt szentély a jeruzsálemi Szent Sír-templomban Forrás: AFP/Gali Tibbon

A helyszínen talált habarcs és vakolat elemzését a jelenlegi restaurálási munkák alatt végezték el, amelyek során évszázadok óta először nyitották fel Jézus feltételezett sírját is.

A munkák fő tudományos koordinátora, Antonia Moropoulou elmondta, hogy az elemzések eredménye egybevág azzal a történelmi feltételezéssel, hogy

a rómaiak Nagy Konstantin idejében emlékművet emeltek a feltételezett sír fölé 326 táján.

Egy ferences barát hajol az évszázadok óta először felnyított sír fölé, amelyben Jézus feküdt kereszthalála után a feltételezések szerint Forrás: AFP/Gali Tibbon

– mondta Moropoulou, az Athéni Nemzeti Műszaki Egyetem konzerválással foglalkozó specialistája. A habarcs datálása mutatja a hely történelmi kontinuitását, ami a bizánci koron, a kereszteseken, a reneszánsz időszakon és azon túl terjed, mondta a kutató.