Baktériumok leselkednek ránk a kávézaccban

Karácsonyi slágertermékek, Vegyünk neki kávéfőzőt, kapszulásat!
NEW YORK - NOVEMBER 23: A general view of atmosphere is seen during the Nespresso sponsored press room at the 37th Annual International Emmy Awards at the New York Hilton on November 23, 2009 in New York City. Neilson Barnard/Getty Images for Nespresso/AFP
Vágólapra másolva!
Spanyol kutatók kiderítették, hogy meglepően sokféle baktérium él a kávéfőző gépeken lerakódott kávézaccban. Szerencsére ezek mind „békés természetűek", emberre nem jelentenek veszélyt.
Vágólapra másolva!

Egy-egy kutatási téma hallatán az embernek néha rosszmájú gondolatok támadnak a fejében. Vajon, hogy jut eszébe egy kutatónak, hogy a kávéüledékben élő baktériumokat vizsgálja? Üldögélnek a kávégép előtt és egyszer csak a fejére csap valamelyikük, hogy hoppá, a kávézacc baktériumflóráját eddig még nem vizsgálta senki? Vagy új kávéfőző kellett a laborba és így volt a legegyszerűbb hozzájutni?

De ne komolytalankodjunk, hiszen az IgNobel-díjra (ez az anti-Nobel-díj) is érdemes kutatás nem kevésbé tekintélyes lapban jelent meg, mint a Nature Scientific Reportsban.

A kávéfőző minden részét ellepik a baktériumok Forrás: AFP/Getty Images/Neilson Barnard

A kutatók nem egyszerűen megvizsgálták 10 Nespresso kávéfőző kávészennyeződését, hogy kiderítsék, milyen baktériumok találhatók benne, hanem nyomon követték, hogyan telepítik be a baktériumok az új kávéfőzőket.

A kolonizációs folyamat gyorsan, pár nap alatt lezajlik, és az is kiderült, hogy más összetételű baktériumközösségek élnek például a kávéfőző kifolyócsövében, mint a kávétálcán.

Egyben viszont megegyeztek. Valamennyi baktériumtörzs jól alkalmazkodott a magas koffeinszinthez, illetve a kávéban lévő más vegyületekhez.

Sajnos arról nem írtak a kutatók, hogy mennyire volt élénkítő hatású a kávé a bacikra, de kiemelték, hogy úttörő munkájuk fontos lehet olyan biotechnológiai folyamatoknál, amilyen például a koffeinmentesítés.