Ömlik a vér az idilli öböl vízébe

2017.12.05. 15:10

Óriási mennyiségű vér ömlik a vadlazacok vándorlásának útvonalába eső brit-kolumbiai öböl vízébe.

A rengeteg vért a Vancouver-szigeten fekvő Campbell River környékén található lazacfeldolgozó üzem ereszti a természetes vízbe. Az elszomorító esetről készített videofelvételt egy helyi filmes, Tavish Campbell tette közzé.

A visszataszító látványon túl a cég tevékenysége rendkívül környezetszennyező, olyan kórokozókat engedhet a vízbe, amik hatalmas pusztítást képesek véghezvinni a halállományban. Ez azért is jelentene különösen súlyos környezeti katasztrófát, mert a világ vadlazac állományának harmada ezen az öblön úszik keresztül.

Campbell mintákat vett a véres vízből, majd elküldte azokat laboratóriumi elemzésre. Sajnos a félelmek nem voltak alaptalanok, a vízben számos patogén organizmus volt jelent, többek között egy olyan vírus, ami a lazacok csontjait és szívét támadja meg.

A lazacfeldolgozó vállalat szerint azonban a kórokozókat nem ők juttatták a vízbe. Azt nyilatkozták, hogy a kibocsátott hulladék alapos fertőtlenítésen esik át, így tevékenységük teljesen legálisnak tekinthető.

Nem teljesen ért ezzel egyet a brit-kolumbiai környezetvédelmi miniszter. Ugyanaz volt a reakcióm, mint a brit-kolumbiai és kanadai embereknek: mi folyik itt?" – mondta George Heyman, aki alapos vizsgálatot ígért az üggyel kapcsolatban.