Laboratóriumi hús és rovarok fogyasztását ajánlják az európai tudósok

2017.12.05. 12:51

Úgy vélik, hogy az állati fehérje hagyományos formáinak vannak olyan alternatívái, amelyeket Európa is fontolóra vehet. Példaként említik a tengerekből, óceánokból származó élelmiszert, a laboratóriumban tenyésztett húst, illetve a rovarokat.

„Nagyobb erőfeszítésekre van szükség, hogy megértsük a talaj szerepét a szén-dioxid megkötésében, a biodiverzitásban, illetve a biogazdálkodás vonatkozásában" – fogalmaztak a kutatók, akik szerint Európa nem késlekedhet a genomszerkesztésben, a precíziós mezőgazdaságban, valamint a nagy adatállományok használatában rejlő lehetőségek kihasználásában.

Rovarevéssel lehetne megoldani az éhezés problémáját. Szöcske taco mexikóbanForrás: AFP/Jorge Uzon

A dokumentum szerint a genomszerkesztés és más genetikai kutatások terén elért áttörések meghatározó jelentőségűek lesznek az élelmiszerek és a mezőgazdaság jövője szempontjából Európában.

Szokjon rá a sült tücsökre, mert ha húst enne, muszáj lesz

Az állattenyésztés már a mai formájában sem fenntartható, inkább előbb, mint utóbb valami más fehérjeforrás után kell néznünk. A megoldás évezredek óta az orrunk előtt van, olcsó, egészséges, könnyen tenyészthető, gazdaságos. És csak kicsit pfuj. A rovarevés, vagy más néven entomofágia csak a világ felénk eső részein számít tabunak, vagy éppen kuriózumnak.

A szerzők felszólítják a kontinens döntéshozóit, hogy az állategészségügy, az állattenyésztés és a növénytermesztés területein használják fel a genomika tudományos eredményeit.

A hír az MTA oldalán jelent meg először.

Előző
  • 1
  • 2
Következő